Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Något har gått fel efter metoo

Ulrika Nandra skriver att något gått fel efter metoo. Kanske har vi introducerat barnen till en problembeskrivning som framförallt är vuxenvärldens. Personerna på bilden har inte något samband med artikeln. Foto: TT.

Har metoo slagit in en kil mellan barnen och vuxenvärlden och till och med ökat polariseringen mellan könen? Författaren och journalisten Ulrika Nandra ser objektifiering av män och en retorik som liknar rasismens. Hon undrar om det finns risk för att metoo blir en hämndens paradox.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ulrika  Nandra | 5 augusti 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Metoo-vågen började som kvinnornas protest. En frigörelse från objektifieringar utifrån kön.

Något har gått fel när vi försökt vaccinera barn med hashtags och fraser.

Vi får inte hamna i fällan där offret själv blir förövare.

Jag värjer mig mot att det är synd om flickor och fel på män redan från början. Men det påstås i sociala medier. Med samma retorik för kvinnor eller en folkgrupp ligger resonemanget nära rasbiologins.

Vurmen för biträdande statsepidemiolog Anders Wallenstens yttre visar hur spelreglerna för objektifieringen av män och kvinnor plötsligt har skiftat. Nu objektifieras män.

Vi journalister tiger om kända kvinnor som tafsat på unga män, något som sannolikt en dag kommer ikapp oss med en hämnd, kanske med en ny hashtag.

Behovet av hämnd är urgammal och revansch likaså. När metoo-vågen rasade under hösten för tre år sedan var det i huvudsak kvinnornas protest. Historierna växte om alltifrån taffliga flörtar till regelrätta övergrepp – i stort sett varje kvinna tycktes ha något att berätta. Men med lättnaden efter att locket på en tystnadskultur äntligen lyfts, bubblade dessvärre även en del ogrundade anklagelser upp mot namngivna personer och reaktionerna även på detta fick en egen diskussion. Jag själv delade #deadline som var en av många hashtags under paraplyet metoo.

Om #metoo blev symbolen för frigörelse från objektifieringar utifrån kön är frågan om metoo-rörelsen paradoxalt nog nu är på väg att slå tillbaka och skymmer de teman som var själva huvuddragen i protestvågen.

Stopp min kropp!

Tre år efter metoo är min son på väg in i puberteten och när han plötsligt reagerar på mina kramar med utrop som: hashtag metoo! och stopp min kropp! känner jag en blandning av chock och förvirring. Vad gjorde jag fel nu, vad skiljde sig den här kramen från gårdagens. En våg av skam drar igenom samvetet och tankar om mina och

Läs mer Visa mindre