Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Mustafa Panshiri: Gör inte om SD-felet med Nyans

Mikail Yüksels parti fördöms eller ignoreras av samhällseliten men fångar upp ett missnöje bland muslimer i utsatta områden som känner att deras identitet och traditioner hotas av progressiva värderingar. Att stöta ut partiet Nyans kommer knappast att hjälpa, menar Mustafa Panshiri som skriver att Sverige kan lära av historien med SD:s framväxt. 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Mustafa Panshiri | 14 september 2022
Mustafa Panshiri är integrationsföreläsare och före detta polis. Han har skrivit boken ”Sju råd till Mustafa: Så blir du lagom svensk i världens mest extrema land”.
Profil Inlästa texterLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
När Sverigedemokraternas intåg i riksdagen år 2010 blev ett faktum var det för många en mörk dag i Sveriges historia. På valnatten gräts det på Socialdemokraternas valvaka, Göran Hägglund (KD) beklagade sig och pratade lågmält trots att den dåvarande Alliansen säkrat ytterligare en mandatperiod, och Lars Ohly (V) vägrade sminkas i samma rum som Jimmie Åkesson på SVT:s valvaka. Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M) sade båda stolt att de inte skulle ta i partiet ens med tång, medan Aftonbladet nästa dag prydde sin första sida med kampanjen ”Vi gillar olika”. Opinionsbildare krävde att allt och alla skulle ta avstånd från partiet. Om SD skulle påpeka att himlen var blå skulle alla andra svara att den var svart. Det var strategin framåt. Det visade sig fungera så där.

Sverigedemokraternas framgång var att de lyckades identifiera akilleshälen hos många politiska partier: deras oförmåga att diskutera kopplingen mellan en alltför hög migration och dess effekter på den redan misslyckade integrationen. Med invandringen som röd tråd har de sedan dess etablerat sig som Sveriges andra största parti genom att attrahera arbetare från S, företagare från M och i princip vunnit landsbygden från Centerpartiet.

”Den som inte känner till historien är dömd att upprepa den” är ett känt citat av den spansk-amerikanske filosofen George Santayana. Känner ni igen den här storyn?

Det nya dolda Sverige gav besked

I Rosengård centrum röstade knappt en procent på så kallade Övriga partier i valet 2018. I år var siffran närmare 31 procent. SVT ville inte nämna det partiet vid namn på sin valvaka men det är alltså Partiet Nyans som lyckats med den bedriften. Och det är inte bara i Rosengård, partiet har fått över 10 procent i 54 andra valdistrikt. Enligt Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det nya ”dolda Sverige” som röstar.

”Det etablerade Majoritetssverige har inte en susning hur folk tänker i det här minoritetsgrupperna”, säger Esaiasson till SVT Nyheter den 7 september.

Och hur tänker de då? En ledtråd är att lyssna på och läsa Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel.

”Vi vill lyfta frågor som är viktiga för våra väljare. Islamofobi, LVU-frågan och Palestinafrågan, sade han när han besökte vår podcast Sista Måltiden för några månader sedan. Med LVU-frågan menar han muslimers oro över att svenska staten omhändertar deras barn just på grund av att de är muslimer. Denna oro bland invandrarfamiljer som migrerat till Sverige från länder med låg tillit till stat är ingenting nytt och kan spåras tillbaka till 70-talets Sverige. Med islamofobifrågan vill partiet förbjuda koranbränningar, då de anser att handlingen är att likställa med lagen om hets mot folkgrupp.

Precis som sverigedemokrater vill dessa muslimer att man respekterar frågor som rör deras identitet, kultur och traditioner.

Dessa frågor kommer inte att vinna majoriteten av vare sig arbetare, företagare eller landsbygden men de har och kommer att fortsätta attrahera många invånare i våra utsatta områden. De muslimer som röstat på Nyans ser inte partiet som bara modiga nog att ta upp dessa frågor utan anser dem även vara en legitim aktör som på riktigt kan göra en skillnad. Partiledaren Yüksel behärskar också det språk som krävs för att kunna sätta ord på den frustration som de känner. Något sverigedemokrater kunde identifiera med sin partiledare när de röstade in dem till riksdagen för tolv år sedan. Åkessons sätt att prata om invandringsfrågan fick de andra partierna att framstå som verklighetsfrånvända eliter som inte förstod eller ville förstå den oro många uttryckte kring det nya mångkulturella samhället. Budskapet ovanifrån var att varje förändring skulle ses som något positivt. Liknande frustration och oro känner många muslimer i utsatta områden när Rasmus Paludan med polisbeskydd bränner deras heliga bok mitt under den heliga fastemånaden. Precis som sverigedemokrater vill dessa muslimer att man respekterar frågor som rör deras identitet, kultur och traditioner.

SD och Nyans göder varandra

Bägge partierna vill bevara och konservera saker som de anser är heliga och samtidigt undvika alltför snabba förändringar i progressivitetens namn. Samtidigt så göder partierna varandra. Ju större fokus på invandring, kriminalitet, muslimer och islam i samhället, desto mer kommer Nyans att växa. Och ju mer Nyans tar plats i debatten, desto mer kommer SD att växa som en motreaktion och motkraft.

Och det finns flera likheter. Enligt en granskning som tidningen Sydsvenskan gjort har det visat sig att ett flertal kandidater till partiet har uttryckt sig hatiskt mot judar och shiamuslimer. Något partiledaren tycker är oacceptabelt, men han betonar samtidigt att vi har åsiktsfrihet i Sverige.

Rektionerna på partiet Nyans känns även de igen från förr. Morgan Johansson (S) kallar partiet för ett hot mot det öppna samhället, medan den före detta vänsterledaren Lars Ohly menar att partiet rent av är farligt. En mer framkomlig väg är snarare att erkänna att vi misslyckats med att förmedla till Nyans väljare vad Sverige är för ett land och vad som förväntas av en för att bo här. Varför yttrandefrihet är en grundförutsättning för vår frihet och varför människors tillit till stat och myndigheter är en grundbult till varför Sverige är ett framgångsrikt land, till skillnad från de länder de själva flytt ifrån. Den vägen är allt annat än lätt, men tar man inte den kampen bör man inte heller förvånas över om Partiet Nyans gör entré i riksdagen 2026.

Hur ser då framtiden ut för Nyans? Det partiet har lyckats åstadkomma hittills är imponerande, men precis som Sverigedemokraterna en gång i tiden är Nyans ett nytt parti. Deras värsta fiende kommer att vara de själva, och vi kommer att bevittna fler skandaler från både medlemmar och kandidater kopplade till hatiska uttryck och stöd för extrema organisationer. Utöver det kommer partiledaren Yüksel att ha en utmaning med att ena partiet, vars idé bygger på en muslimsk identitet.

Den före detta riksdagsledamoten Hanif Bali sammanfattade det bra i SVT:s valvaka:

”Om det räckte att få turkar, kurder och araber att hålla sams bara för att de tror på samma gud, då hade vi haft fred i Mellanöstern för länge sen.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.