Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Muhamed-vikingen och EU-vikingen är döda, länge leve Metoo-vikingen!

Foto: SVT.
Av Ola Wong | 21 augusti 2019
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil I korthet Lästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ SVT:s dokumentär om ”Den kvinnliga vikingakrigaren” som visas på SVT Play kritiseras av flera tunga arkeologer och forskare.

/ Kritikerna menar att det inte är bevisat att den begravda kvinnan var en krigare eller hade en hög ställning och att programmet ”fyller ut magra bevis med spekulation och fantasifulla rekonstruktioner”.

/ Programmet följer trenden med att klämma in kvinnor på framträdande platser i historien. 

/ Vikingarna och forskning om dem har i modern tid använts för att legitimera samhällsomvandling, såväl nationalism som normkritik. 

Flera tunga arkeologer och forskare sågar nu SVT:s dokumentär om ”Den kvinnliga vikingakrigaren” som visas på SVT Play. ”Fria fantasier” där historien anpassas för metoo-eran, är några omdömen. Kvartals Ola Wong tar er med på en resa genom vikingarnas nutida öde, där det enda som verkar vara en evig sanning är att oavsett i vilken riktning politiken pekar så kan man alltid hitta på en viking som motiverar det.

Ett tag var det populärt att framställa vikingar som fredliga handelsmän i ett öppet Europa. Det typiska narrativet för frihandelsvikingen var: ”Vikingarna var inte de vilda krigare vi har lärt oss i historieböckerna. Nu visar forskning….” Går man ännu längre tillbaka till den mer bruntonade delen av 1900-talet var vikingarna istället porträtterade som blonda krigiska män.

Normkritisk viking

Under senare år har istället den normkritiska vikingen gjort debut. 2006 rapporterade tidskriften Forskning och Framsteg om Vik-Inga Muhamed, en mångkulturell, kvinnlig figur skapad av Riksantikvarieämbetet tillsammans med tidningen Gringo för att symbolisera vikingen. På Birkamuseets utställning ”Lever vikingen?” var henn

Läs mer Visa mindre