Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Mot ljusare tider?

Vaccinationskö i Stockholm, våren 2021. FOTO: LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet /TT

Det verkar som att vaccinet och våren gör att vi börjar komma vidare. Kanske går vi mot ljusare tider?

Denna analys är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

Av Henrik Höjer | 21 april 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Coronapandemin ser ut att släppa greppet om landet. Bilden av ekonomin är något mer positiv och vaccinationerna har kommit igång. Uppfattningen om den generella utvecklingen i Sverige är något mer positiv – men överlag sitter vi kvar i den pessimism som präglat landet de senaste åren.

Kvinnor är något mer optimistiska eftersom de sympatiserar mer med de rödgröna partierna som styr landet. Och socialdemokrater är de mest optimistiska, samtidigt som sverigedemokrater är de allra mest pessimistiska, om man delar upp detta efter partisympatier.

Av liknande anledning var män mer optimistiska för åtta-tio år sedan, eftersom män generellt står mer till höger och då sympatiserade med den borgerliga regeringen.

De ekonomiska förväntningarna vänder uppåt mycket starkt – och som vanligt har man i regel en bättre bild av den egna situationen än den generella situationen. Sådant går igen i många undersökningar.

Även i de ekonomiska bedömningarna är sverigedemokrater de mest pessimistiska, både vad gäller den personliga ekonomin och Sveriges ekonomi. Mest positiva är centerpartister och liberaler.

Nästa år är det val. Vi ser allt mer tydligt två politiska alternativ formera sig, särskilt som både Liberalerna och Centern tydliggjort sina positioner. När man frågar om de två statsministerkandidaterna ser man att Ulf Kristersson har etablerat ett försprång med ett helt annat stöd än när han tillträdde som partiledare för Moderaterna för fyra år sedan.

 

Ulf Kristerssons stöd inom högerblocket är förstås mycket tydligt, men är även rätt stort bland centersympatisörer. Just Liberalernas och centerpartisternas vacklande inställning är påtaglig i denna fråga. Detta är något för Annie Lööf att hantera under valrörelsen.

Regeringen hade ett relativt stort stöd när coronapandemin drabbade med full kraft i april 2020, men sedan har sympatierna falnat. Det rätt stora missnöjet bottnar sannolikt i att vi har en minoritetsregering som inte har så stort stöd i riksdagen.

I grafen nedan kan man notera att inte ens regeringens anhängare är särskilt nöjda med hur den sköter sitt jobb. Att sverigedemokraterna är mycket missnöjda är kanske inte lika förvånande.

Även här är mittenpartiernas inställning talande, i nuläget är trots allt Centerns och Liberalernas sympatisörer hyfsat nöjda med regeringen. Hur de reagerar när pandemin avtar och mer och mer återgår till normal politik återstår att se.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten 18 år och äldre som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 25 och den 30 mars 2021 inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.