Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika

Makt och ansvar

Illustration: Hans von Corswant

Vi ser det gång på gång, vid nästan varje kris och varje misslyckande: Oavsett vilken regering de ingår i eller vilken annan position de har, framstår svenska makthavare som livrädda för att medge sina misstag, även när dessa är uppenbara. Därmed kommer de i förlängningen inte att uppfattas som värdiga den makt som deras ställning ger dem. Det skriver Kvartals chefredaktör, Jörgen Huitfeldt, i veckans söndagskrönika.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jörgen Huitfeldt | 29 november 2020
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texterLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Jag har en tidigare kollega som en gång ansvarade för ett inslag i radio som fick massiv kritik. ”SR:s trovärdighet i gungning”, ”Hur kunde detta släppas igenom?!” Ja, ungefär så löd tidningsrubrikerna. Framåt helgen var det dags för honom att bli intervjuad av det mediegranskande programmet Medierna i P1. Reportern därifrån kom laddad med ett helt batteri av kritiska frågor och full beredskap för alla bortförklaringar som kunde tänkas komma upp.

Men min kollega svarade redan på den första frågan ungefär så här: ”Ja det här blev inte alls bra. Och ansvaret för det är mitt”.

Den mediekritiske reportern tappade hakan, tittade ner i sina papper och visste inte riktigt hur han skulle fortsätta. Eftersom han var så ovan vid människor som erkänner och tar på sig ansvaret för misstag och felbedömningar.

Läs mer Visa mindre