Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Macron erbjuder Europa utvidgat kärnvapenparaply

Frankrikes president Emmanuel Macron på European leaders' summit för att diskutera Ukraina, med Storbritanniens premiärminister Keir Starmer som värd, i Lancaster House, London, den 2 mars 2025. Foto: Justin Tallis/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron öppnar för att sträcka ut landets kärnvapenparaply till Europa i ljuset av USA:s eventuella tillbakadragande från kontinenten. Samtidigt betonar säkerhetsexperter behovet av försiktighet i frågan.

Lyssna på inslaget och mycket mer i podden Kvartal Idag.
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Kvartals redaktion | 3 mars 2025
Profil Inlästa texterLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Europa måste kunna försvara sig på egen hand och inte förlita sig på USA. Det var budskapet när Storbritanniens premiärminister Keir Starmer samlade världsledare i London till en konferens för att diskutera hur Rysslands krig i Ukraina ska stoppas.

Samtidigt öppnar Frankrikes president Emmanuel Macron för att sträcka ut Frankrikes kärnvapenparaply till resten av Europa om USA skulle dra sig tillbaka från kontinenten. Macron betonar också att Frankrikes kärnvapendoktrin alltid haft en europeisk dimension.

Frågan om ett utökat europeiskt kärnvapenförsvar är dock komplex och beroende av många omständigheter, enligt Karl Sörenson, forskningsledare och säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Han betonar att Nato fortsatt är funktionellt och inte ifrågasatt, trots spekulationer utifrån USA:s förändrade säkerhetspolitiska hållning.

– Jag tror man ska börja med att säga att Nato är fortfarande fullt funktionellt och igång, som det har varit de senaste 70 åren, säger Karl Sörenson till Kvartal.

Sörenson menar att USA:s truppnärvaro i Europa gör att de har ett intresse av att skydda kontinenten vid ett eventuellt krig.

– Många olika länder inom alliansen i Nato har bilaterala samarbeten med USA som är superviktiga både för de enskilda länderna men också för USA, tillägger han.

Frankrike och Storbritannien har under en tid nedrustat sina kärnvapenförmågor för att anpassa sig till den värld som vi levde i då.

Sörenson tror dock att Europa hade klarat av kärnvapenavskräckning på egen hand men att det hade krävt en gemensam strategi.  

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.