Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Politik

Löfvens påstående om arbetskraftsinvandring stämmer inte

Statsminister Stefan Löfven (S) i debatt om invandring med Jimmie Åkesson (SD) Janerik Henriksson/TT

Tidigare i veckan granskade Kvartal Morgan Johanssons twittrande om familjeåterförening. Journalisten Ludde Hellberg tittar nu närmare på ännu ett anmärkningsvärt uttalande om migrationen – denna gång handlar det om statsminister Stefan Löfvens påståenden om arbetskraftsinvandringen.

Av Ludde  Hellberg | 17 januari 2020
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Årets första partiledardebatt i riksdagen, som hölls i onsdags, bjöd på ett intressant replikskifte mellan statsminister Stefan Löfven och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson rörande invandringens storlek och sammansättning.

Åkesson anklagade Löfven för den fortsatt stora invandringen till Sverige och hänvisade till det totala antalet beviljade uppehållstillstånd 2019, vilket var nästan 120 000.

Löfven svarade:

”När Jimmie Åkesson nu nämner en siffra på över 100 000 räknar han också in egna företagare, gästforskare, ingenjörer, civilingenjörer och it-designers. Det är människor som vi behöver här i landet. Jimmie Åkessons besked nu till svenska företag och svenska myndigheter är att dessa människor inte ska få komma in i Sverige.”1

Meningsutbytet fortsatte och Stefan Löfven landade i ett högst verifierbart konstaterande:

”Den största delen av invandringen är arbetskraftsinvandring”.

Missvisande bild av verkligheten

Hur såg då invandringen till Sverige egentligen ut förra året? Bestod den, som Stefan Löfven antydde, till stor del av högutbildade, och bestod den

Läs mer Visa mindre