Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik

Löfvens påstående om arbetskraftsinvandring stämmer inte

Statsminister Stefan Löfven (S) i debatt om invandring med Jimmie Åkesson (SD) Janerik Henriksson/TT

Tidigare i veckan granskade Kvartal Morgan Johanssons twittrande om familjeåterförening. Journalisten Ludde Hellberg tittar nu närmare på ännu ett anmärkningsvärt uttalande om migrationen – denna gång handlar det om statsminister Stefan Löfvens påståenden om arbetskraftsinvandringen.

Av Ludde  Hellberg | 17 januari 2020
Ludde Hellberg är Kvartals vd.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Årets första partiledardebatt i riksdagen, som hölls i onsdags, bjöd på ett intressant replikskifte mellan statsminister Stefan Löfven och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson rörande invandringens storlek och sammansättning.

Åkesson anklagade Löfven för den fortsatt stora invandringen till Sverige och hänvisade till det totala antalet beviljade uppehållstillstånd 2019, vilket var nästan 120 000.

Löfven svarade:

”När Jimmie Åkesson nu nämner en siffra på över 100 000 räknar han också in egna företagare, gästforskare, ingenjörer, civilingenjörer och it-designers. Det är människor som vi behöver här i landet. Jimmie Åkessons besked nu till svenska företag och svenska myndigheter är att dessa människor inte ska få komma in i Sverige.”1

Meningsutbytet fortsatte och Stefan Löfven landade i ett högst verifierbart konstaterande:

”Den största delen av invandringen är arbetskraftsinvandring”.

Missvisande bild av verkligheten

Hur såg då invandringen till Sverige egentligen ut förra året? Bestod den, som Stefan Löfven antydde, till stor del av högutbildade, och bestod den

– vilket han hävdade med säkerhet – till största del av arbetskraft? Totalt beviljades 119 568 uppehållstillstånd 2019. Av dessa gick 22 938 – motsvarande 19 procent – till arbetstagare.2

Räknar man också in kategorierna egna företagare, gästforskare och internationellt utbyte/praktikanter/idrottsutövare stiger andelen till totalt 23,5 procent.

Adderas även arbetstagares anhöriga når vi slutligen 36 procent av alla beviljade uppehållstillstånd 2019. Stefan Löfvens påstående om att ”den största delen av invandringen är arbetskraftsinvandring” stämmer alltså inte, även om man räknar in arbetstagares anhöriga.

Även arbetskraftsinvandrarnas utbildningsnivå – vilken man kan anta att Löfven syftar på när han nämner ”ingenjörer, civilingenjörer och it-designers” – är värd att titta närmare på.

Av alla arbetstillstånd som beviljades förra året gällde 38 procent yrken med krav på högskolekompetens eller mer.3

En relativt hög andel, kan tyckas, men av det totala antalet beviljade uppehållstillstånd – som ju var vad Löfven och Åkesson debatterade – utgör gruppen endast sju procent.

Bortsett från den rena felaktigheten om arbetskraftsinvandringens storlek är det svårt att hävda att Stefan Löfven här far med ren osanning, men det är samtidigt inte långsökt att påstå att det framstår som att han målar upp en missvisande bild av verkligheten.

Grupper som lyfts fram utgör en liten andel av invandringen

De grupper han väljer att lyfta fram utgjorde mycket små andelar av det totala antalet beviljade uppehållstillstånd förra året.

Egna företagare: 0,08 %

Gästforskare: 1%
Arbetstagare i yrken med krav på högre utbildning: 7 %

Andra grupper stod för betydligt större andelar.

  • Asylsökande: 16 %
  • Anknytning – flykting-/asylgrunder (familjeåterförening): 6 %
  • Övrig anknytning: 20 %
  • Arbetstagare i yrken utan krav på högre utbildning: 11 %

Frågan är vad som händer med Sverige på lång sikt när en statsminister så lättvindigt slänger sig med halvsanningar i riksdagens talarstol. Jag tror inte att det missgynnar Jimmie Åkesson – om det nu var det som var meningen.

Kvartal har sökt statsminister Stefan Löfven, som via sin pressekreterare Gösta Brunnander avböjer att kommentera sitt uttalande med hänvisning till en kommande granskning i riksdagens konstitutionsutskott. Efter onsdagens partiledardebatt KU-anmälde Sverigedemokraterna Stefan Löfven för uttalandet om arbetskraftsinvandringens storlek.

Moderaterna har även KU-anmält Morgan Johansson efter Kvartals granskning av justitie- och migrationsministerns Twitter-inlägg. Morgan Johansson står dock kvar vid det han skrivit, rapporterar Expressen.4 I en kommentar, via sin pressekreterare Adriana Haxhimustafa, skriver han:

”Jag står fast vid min bedömning att de farhågor kritikerna hade kring lagförändringen inte blivit verklighet.”

 

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.