Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Lär av Singapore och Manhattan

Foto: NYPD/Wikimedia Commons

Singapore och New York City är inga föredömen för Sverige i fråga om påföljder för brott. Däremot behöver vi lära av dessa två storstäder när det kommer till polismetoder – ett område som inte lämpar sig för enkla lösningar eller politiska slagord om ”fler poliser” och ”hårdare tag”. Handfallenhet måste ge vika för disciplin och ansvarsutkrävande. Och det förutsätter att vi slutar acceptera ordningsstörning som norm, skriver Krister Thelin, tidigare domare i Sverige och Haag.

Av Krister Thelin | 26 februari 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 25 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ New York City lyckades på relativt kort tid att få bukt med allvarlig brottslighet, bland annat genom att utgå från den så kallade ”broken windows”-teorin och införa nolltolerans mot vardagsbrottslighet.

/ Också Singapore har på några få decennier kommit till rätta med grov brottslighet – bland annat finns igen motsvarighet till Sveriges utanförskapsområden.

/ Singapore har påtagliga auktoritära drag, och bär således endast på begränsade lärdomar för Sverige. Freedom House rankar landet som delvis fritt. Såväl spöstraff som dödsstraff tillämpas för grova brott, och användning av övervakningskameror på allmän plats är mycket utbredd.

/ När det gäller påföljder har Singapore och NYC mindre att lära Sverige. I stället ligger lärdomarna i polisens resurser och arbetssätt.

/ Singapore har 800 poliser på 100 000 invånare, New York City 350 och Sverige 200. Sett till yta har Singapore 57 poliser per kvadratkilometer, NYC 45 och Sverige 0,04.

/ För att säkra lokalt genomslag borde svensk polis, liksom i NYC och i stadsstaten Singapore, ha betydligt mer personal och dessutom vara lokalpolitiskt styrd.

Singapore Sling (1/4 citronsaft, 1/4 gin och 1/2 cherry brandy) är överreklamerad. Söt, alkoholsvag och dyr. Men den serveras fortfarande, framför allt till turister, på Raffles hotell, som en påminnelse om den tid när britterna styrde vad som då var en ökoloni vid södra spetsen av Malackahalvön. 

Singapore har hälften så många invånare som Sverige, cirka fem miljoner, i ett land som inte omfattar mer än en storstad på 700 kvadratkilometer. Från taket på Marina Sands kan man vid siktigt väder ana Indonesien och överblicka en hygglig del av Singapores yta. 

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.