Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
|

Kriminologi för nybörjare

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Av Jerzy Sarnecki | 23 oktober 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 23 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Jerzy Sarnecki svarar på Christian Berggrens essä i Kvartal ”Dags att göra upp med Stockholmskriminologerna”. 

/ Sarnecki menar att konstruktiv kritik bör referera till forskarnas vetenskapliga texter samt undvika personfixering.

/ Vill man höja strafflagars avskräckande effekt ska man i första hand öka upptäcktsrisken. Strafflag avskräcker främst individer med stark förankring i samhället.

/ Fängelse hindrar individen att begå brott men försvårar för ett laglydigt liv efter straffet. Effekten av fängelser försvagas över tid eftersom brottslighet tenderar att avta snabbt med stigande ålder.

/ Invandrares överrepresentation i brott förklaras främst av levnadsförhållandena i det nya landet. Invandrares överrepresentation i registrerade brott har minskat över tid.

 
Påståendet att forskare mörkar om invandrares brottslighet är en seglivad myt som i likhet med annan ogrundad kritik dyker upp när kriminologer kommer fram till slutsatser som inte passar en viss politisk agenda. Den som titulerar sig professor borde ha förankrat sin kritik i den stora mängd vetenskapliga artiklar, rapporter, läroböcker som är författade av mig och de andra kriminologer som han kritiserar. Orden tillhör Jerzy Sarnecki, som här ger ett svar på Christian Berggrens uppmärksammade essä i Kvartal ”Dags att göra upp med Stockholmskriminologerna”. Professor Sarnecki ger sina kritiker vad han kallar för ”en kort lektion i kriminologi”.

Frågor rörande brott och straff är mer centrala än någonsin i den politiska debatten. Intrycket är att brott och straff samt invandring och integration är de fält där slaget om makten i Sverige för närvarande pågår. För vissa är det egentligen ett enda fält, eftersom de gärna kopplar samman dessa två frågor.

Forskningsämnet kriminologi hamnar här i fokus eftersom kriminologer forskar om de ämnen som är i centrum av debatten. Som exempel kan nämnas effekter av s

Läs mer Visa mindre