Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Klassikern: The three-body problem

Illustration: André Wong
Av Ola Wong | 6 november 2020
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det har under året blivit en epidemisk spridning av topplistor på böcker att läsa i påtvingad isolering. Dessa brukar innehålla titlar som ”Pesten” av Camus eller ”Som Pesten” av Hanne-Vibeke Holst. Men handen på hjärtat: Vem vill egentligen läsa ett ord till om epidemier? Åtminstone inte jag på min fritid. Det man vill ha är en bok som säger något evigt om människan i en föränderlig värld. Utan att författaren nämner ordet R-tal. Man behöver kort sagt en klassiker, som du helst ännu inte har läst. Under fyra fredagar kommer jag att presentera en lista med lite mer okända klassiker att upptäcka. Den första är ”The Three-Body Problem av Liu Cixin.  Själv ligger jag i skrivande stund hemma i Stockholm med bekräftad covid-19 och mildare feber. Jaja, man får väl se det som ett tillfälle att läsa.

Ge oss gärna din egen klassikerlista under ”kommentera” längst ner på sidan, eller varför inte starta en bokcirkel för böckerna som rekommenderas här? Den virtuella bokklubben är trots allt en annan litterär nymodighet som fått sitt stora genomslag i år. Vi på Kvartal vill höra vad du tänker! Ta hand om er.

”The three-body problem”

Tänk dig att du är en fysiker på en topphemlig militärbas i Inre Mongoliet med uppgift att försöka skapa kontakt med utomjordiska varelser. Det är mitt under Kinas kulturrevolution och det kalla kriget. Överallt omkring dig ser du bevis på människans galenskap och irrationalitet. Utanför taggtråden hugger och bränner fanatiska partitrogna ungdomar ner urskogen. Kalhyggena blir sedan sädesfält, sedan öken. Men nu fyller skriken från fåglar med brända vingar luften. När som helst kan kärnvapenmissiler avfyras med kapacitet att förstöra jorden tio gånger om.

Din pappa, en känd forskare, har dödats under ett kritikmöte efter att han undervisat den ”extremt reaktionära” teorin om Big bang. Själv har du torterats nästan till döds som straff för att ha läst ”Silent Spring” av Rachel Carson, en bok som får dig att betrakta människan som ett lika stort problem för miljön som kulturrevolutionen är för människan. Hur många andra handlingar som vi annars tar för givna är i verkligheten onda, tänker du. Du slås av insikten att människan är oförmögen att själv förmå sig till ett moraliskt uppvaknande för att rädda jorden. Det krävs en kraft som inte är mänsklig.  Du sänder ett meddelande i rymden.

Nu, en ensam dag, får du plötsligt svar.

(Spoiler alert! Hoppa över följande stycken om du vill läsa boken med helt fräscha ögon)

(Läser du vidare?)

(Ok. Då står där följande.)

”Svara inte!

Svara inte!!

Svara inte!!!”

Frågan är nu: Svarar du?

Liu Cixin (Liu är familjenamn och Cixin hans tilltalsnamn) har gjort ett storverk med trilogin ”Remembrance of Earth’s part”, där ”The three-body problem” från 2006 är den första delen. Böckerna är en blandning av bladvändade agentroman, filosofisk och politisk idédiskussion och science fiction. De tar dig till vetenskapens yttersta gränser och bortom dessa. Boken är också en nyckel för den som vill förstå dagens Kina. Liu är också elitistisk på ett härligt osnobbigt kinesiskt sätt, han använder ord som möbiusband utan att förklara dem. I stället välkomnar han alla att höja sig till hans nivå och själva ta reda på vad ordet betyder. Det är därför inte konstigt att ”The three body problem” har sålt i miljonupplagor världen över och har en särskild hängiven fan-skara bland it-nördar, rymdforskare och människor med intresse för skärningspunkten mellan historia, geopolitik och teknik – USA:s tidigare president Barack Obama är ett av bokens fans.

Varje era sätter osynliga bojor på de som lever i den, och jag kan bara dansa i mina kedjor.

Författaren växte upp i en fattig by i Henanprovinsen ”där hunger var varje barns följeslagare”. I efterordet beskriver han hur hans liv förändrades när han år 1970 såg en liten glidande stjärna på natthimlen. Det var Dongfanghong I, Östern är röd I, Kinas första satellit i rymden. Den längtan och nyfikenhet som då fyllde hans hjärta gjorde att han idag är Kinas mest hyllade sci-fi-författare.

Trilogin har kritiserats för att hylla totalitära system, men då läser man ganska enögt.

Som Liu själv skriver i efterordet: Varje era sätter osynliga bojor på de som lever i den, och jag kan bara dansa i mina kedjor. Boken visar förvisso att under vissa situationer är olika samhällsformer mer lämpliga än andra, men under andra förhållanden kan styrkorna bli en nackdel.

En styrka med science fiction är att genren visar hur saker som i en era fördöms som ondska i nästa era kan betraktas som höjden av förnuft. Under corona har såväl enpartistaten Folkrepubliken Kina som demokratin Taiwan (Republiken Kina) med olika metoder klarat att kontrollera covid-19 samtidigt som USA och Europa har misslyckats. Det som i januari betraktades som asiatisk överreaktion  hade i april blivit ett avlägset mål för Europa.

För de hot som beskrivs i boken kan ibland en totalitär högteknologisk diktatur vara effektiv, men priset är också högt – vilket Liu osentimentalt redogör för. Några färdiga svar ger han inte.   

Rymden är platsen för den nya geopolitiken

Boken är också en bra läsning för en tid då rymdåldern verkar vara på väg att börja på allvar och spännande upptäckter rasar in. Forskare har nu observerat vad som kan vara spår av liv på Venus, en planet som tros ha haft stora hav innan de kokade bort i en växthuseffekt som löpte amok. Venus är nästgårds från jorden. Vad annars kan finnas ute i rymdens otaliga stjärnor och planeter? Men Liu stirrar in i det stora mörkret och ser ett hot, vilket han är långtifrån ensam om.

Halvvägs mellan solen och jorden har Nasa installerat satelliten DSCOV. Den kommer att ge en halvtimmes varsel på att ett större solutbrott är på inkommande. En sådan coronal mass ejection (CME) skulle kunna slå ut elnät på jorden i månader, kanske år, och göra satelliter oanvändbara. Risken kan vara så hög som 50/50 att ett utbrott ska inträffa detta århundrade.

Sedan har vi asteroidhotet – som vi vet avslutade dinosauriernas era på jorden. Men människan har kartlagt de flesta stora asteroiderna och turligt nog verkar ingen ha kurs hitåt. Nästa år planerar USA att inleda något som kan bli en början på ett jordförsvarssystem. Projektet kallas DART (Double Asteroid Redirection Test). Den ska försöka knuffa undan en mindre asteroid som går i omloppsbana kring en stor.

Men den mesta energin ägnar människan som vanligt åt att utveckla vapen och teknik för att kunna dominera över sina medmänniskor nere på jorden. Liu tycker att vi i stället borde koncentrera sig på det som han ser som den stora osäkerhetsfaktorn för vår art: mötet med okända utomjordiska livsformer.

Liu Cixin har gjort ett storverk som det bör höra till allmänbildningen att ha läst.

Boktrilogin har svagheter. Är det trovärdigt att mänskligheten skulle klara att samla sig inför ett hot som ligger flera hundra år framåt i tiden? Med tanke på att vi inte ens klarar att göra det inför klimathotet som är framför våra näsor.

Många av i synnerhet kvinnoporträtten är endimensionella. En ”unik” drömkvinna som selekteras till sällskap åt en av bokens genier påminner mer om ett snittvärde av manliga kinesiska studenters fantasikvinnor än en verklig person. Men Liu Cixin har gjort ett storverk som det bör höra till allmänbildningen att ha läst. Bok 1 och 3 är mästerligt översatta till engelska av Ken Liu. Del två innehåller, i likhet med rymdfärder, vissa transportsträckor, men målet gör resan värd.

Nu väntar vi på en svensk översättning!

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.