Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Politik |

Klart man ska kunna förneka Förintelsen

Ingången till nazisternas koncentrationsläger Auschwitz i södra Polen. FOTO: KACPER PEMPEL /TT

Hur ska vi hantera om man i framtida forskning upptäcker nya fakta om Förintelsens omfattning, om vi har en lag om vad som får sägas eller inte om denna fråga, undrar filosofen Torbjörn Tännsjö, som lutar sig på 1800-talsliberalen John Stuart Mill i denna fråga.

Av Torbjörn Tännsjö | 29 april 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Regeringen vill göra det olagligt att förneka förintelsen. EU-kommissionen pressar på. Men det är inte glasklart vad ”förintelsen” refererar till. Vill man kriminalisera förnekelse av fenomenet är det kanske klokt att göra en så snäv avgränsning som görs av Forum för levande historia. De hänvisar uteslutande till nazisternas massmord på judar.

Men då kan förstås själva avgränsningen uppfattas som kontroversiell, eftersom då lämnas kanske sju miljoner andra offer utanför (homosexuella, romer, kommunister, fackföreningsledare och ryska krigsfångar). Så här skriver Forum för levande historia:

”Förintelsen är det svenska namnet på nazisternas folkmord på omkring sex miljoner judar, som ägde rum under andra världskriget. På engelska kallas det Holocaust, som betyder brännoffer. På hebreiska kallas det Shoah, som betyder katastrof.”

Läs mer Visa mindre