Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Förra året fick ett brev spridning på kinesiska sociala medier. Brevet beskrev ingående en vistelse i ett iranskt häkte och var undertecknat Mahsa, en iransk dissident som hade gripits under en demonstration och blivit bryskt utfrågad om sina feministiska övertygelser. Mahsa skrev kritiskt och öppet om det hon utsatts för – och många kineser tyckte att beskrivningen lät bekant.
Förklaringen kom några veckor senare när brevet återigen började cirkulera, men den här gången på utländska webbplatser – och försedd med en viktig fotnot. Mahsa var nämligen inte alls namnet på en iransk aktivist, utan en pseudonym för den kinesiska dissidenten Wu Qin. Under det namnet kunde Wu Qin beskriva behandlingen hon utsatts för på ett sätt som myndigheterna annars omedelbart hade censurerat, skriver Wall Street Journal.1
Högre digital mur
Händelsen belyser hur oliktänkande i Kina måste ta till nya knep för att runda den allt hårdare censuren. Presidenten Xi Jinping har gjort ”säkerhet” till sin profilfråga, vilket har försvårat kommunikationen bland dissidenter och skapat en kinesisk brandvägg som begränsar tillgången till internet.
– I takt med att väggen blir högre och högre kräver informationsflödet mer kreativitet. Det här brevet är en stor inspiration, säger den kinesiske journalisten Jiang Xue.
Noter
- https://www.wsj.com/world/china/how-one-woman-duped-chinas-censorship-machine-1f3924de?mod=world_feat5_asia_pos1
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt