Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Jomshof är inte ensam

Islam väcker känslor. På bilden mosken i Uppsala. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

Svenskarnas syn på världsreligionerna har undersökts vid Göteborgs universitet, och attityderna till islam sticker ut.

Av Henrik Höjer | 11 mars 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I tv-programmet ”Sverige möts” nyligen sade Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof att ”islam är en avskyvärd ideologi och religion”. Uttalandet fick stor uppmärksamhet och möttes av häftig kritik.

Men hur ser opinionen kring islam ut i Sverige? Frågan har undersökts, och synen på islam sticker ut i de mätningar som gjorts. Lennart Weibull, professor emeritus i massmedieforskning och seniorprofessor vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet, har analyserat frågan via SOM-data för ett par år sedan. Attityderna till religioner är hyfsat stabila över tid, varför hans studie från 2016 kan vara värd att referera. Han poängterar där att bilden av islam har blivit mer negativ i Sverige.

I SOM-undersökningarna har man ställt enkätfrågor till vuxna människor i Sverige – och utfallet var tydligt: ”Islam är den enda religion som får en i huvudsak negativ bedömning.” De svarande fick gradera sin inställning till världsreligionerna på en elvagradig skala från 0–10, där 0 betyder ”mycket negativ” och 10 ”mycket positiv”. Hela 31 procent uttryckte en ”mycket negativ” syn på islam, och gav islam extremvärdet 0 på skalan. För kristendom var siffran 6 procent och de andra världsreligionerna drygt 10 procent.

Bara 3 procent uttryckte en ”mycket positiv” syn på islam.

Mest uppskattad är för övrigt kristendomen, vilket kanske inte är så förvånande. Även buddhism har vi en generellt rätt positiv bild av.

Men bara 3 procent uttryckte en ”mycket positiv” syn på islam. Islam var även den religion som den minsta gruppen gav en 5:a, det vill säga var ”varken positiv eller negativ”. Bara 36 procent uttryckte en sådan likgiltighet – för de andra världsreligionerna var siffran högre, i vissa fall betydligt högre. Som till exempel hinduism, som hela 58 procent inte har någon stark åsikt om.

Inställning till världsreligionerna. Andelen som uttrycker negativa attityder åren 2005-2015. Källa: SOM-institutet, Göteborgs universitet.

Om man sedan analyserar dessa data så finner man att män är mer negativa till islam än kvinnor, och att äldre är mer negativa än yngre.

Lennart Weibull konstaterar att islam har kommit närmare Sverige och väcker starkare känslor, vilket kan tolkas som att ”personer politiskt till höger artikulerat en negativ inställning till islam som bidragit till att den samlade bilden blivit mer negativ mellan 2005 och 2015”.

Weibull menar även att synen på islam har ändrats mindre än man hade kunnat förvänta sig efter de senaste årens händelser, vilket rimligen syftar på Islamiska statens härjningar, som var aktuella då undersökningen genomfördes.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.