Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Hösten 2020 stod Hamid Zafar på toppen av sin karriär som skolledare och debattör. Efter att ha gjort sig känd som "Rektor Hamid" som vänt Sjumilaskolan i det utsatta området Biskopsgården var han en tongivande röst i skol- och integrationsdebatten. När DN avslöjade vad han skrivit om bland annat judar och homosexuella under pseudonym på olika nätforum rasade allt.

Fler avsnitt

För 31 år sedan befann sig en tillträdande borgerlig regering i en liknande situation som den nuvarande. Regeringsmakten fanns inom räckhåll men det fanns en hake: För att nå makten var de beroende av ett annat parti, som varken tillhörde den borgerliga familjen eller betraktades som riktigt rumsrent. Den gången var det Bert Karlssons Ny Demokrati som hade vågmästarrollen. Hur går hans tankar om vilken roll Sverigedemokraterna kan få i regeringsunderlaget? Och varför blev valet en sån framgång för SD?
Ungdomsledaren Nicolas Lunabba hade lagt märke till de tre ungarna Abbe, Josef och Elijah. Redan som åttaåringar var de kaxiga, tog plats, bråkade och slogs. Ju mer uppenbart det blev för honom att de alla tre snart skulle hamna i gängens klor desto mer växte beslutet fram: Han måste försöka ge åtminstone en av dem bättre förutsättningar till ett gott liv. Så blev det också: Elijah flyttade in hos Nicolas som gav honom all omsorg och kärlek han kunde. Medan de andra två pojkarna snart var bortom räddning.
Den svenska demokratin är inte riktigt vid fullgod hälsa, anser statsvetaren Sten Widmalm som tillsammans med forskarkolleger har undersökt några områden där de demokratiska idealen sviktar. Det har funnits en utbredd uppfattning i Sverige att demokratin är till för att vi ska tycka lika. Graden av politisk intolerans bland svenska folket är så hög att forskarna blev närmast chockade. Och sociala medier bör man vara ytterst försiktig med, tycker Sten Widmalm.
– Givetvis går det att knäcka gängen, och det är problematiskt när det sägs från polishåll att det inte går. Det säger kriminologen Amir Rostami som bland annat har forskat om kriminella gäng. Han konstaterar att tecken på den utveckling som varit har funnits länge. – Sverige har varit senfärdigt sedan 90-talet. Amir Rostami betonar att hårdare straff saknar effekt om inte folk åker fast. Och det finns en paradox: det generella Sverige har en positiv utveckling även när det gäller brott. Men just de allvarliga brotten – skjutvapenbrotten, hur kriminella samarbetar – det har blivit en gigantisk utmaning.
Alla politiska turer om de svenska pensionerna gör förre FP-ministern Bo Könberg bekymrad. – Det är ganska trist det som pågår, men jag hoppas att partierna drar någon slutsats av det som har hänt. Bo Könberg ledde den grupp som skapade det nuvarande pensionssystemet, och det är fortfarande en reform som fyller honom med stolthet. Systemet och pensionsgruppen har fungerat väl fram till för något år sedan. Men om den ska bestå kräver det att partier inte gör som Socialdemokraterna gjorde förra hösten, säger Bo Könberg.
Fler avsnitt