Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Sänk skatten eller tappa talangerna

Zlatan Ibrahimovic gör som IT-ingenjörerna och lämnar Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT
Av Torbjörn Kronander | 28 november 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 14 minSkärmläsarvänlig
I korthet

På 1980-talet hade kapital och företag ”fått fötter” och lämnade landet. 

Kapitalets lättrörlighet fick Sverige att på 1990-talet sänka skatten på kapital radikalt.

Enskilda ingenjörer och forskare kan innebära försörjning av tusentals individer.

Hela Ericssons existens kan härledas till fåtalet personer som var världsledande inom telekommunikation.

I dag är det enkelt att flytta utomlands och ofta ekonomiskt fördelaktigt. Många av de bästa svenska civilingenjörerna och teknologie doktorerna flyttar. Och få kommer tillbaka.

Konkurrensen om de bäst kvalificerade har ökat lavinartat. Dagens tekniktunga företag är lika beroende av ”Zlatans” som de internationella topplagen inom idrott.

Mindre svenska företag blir numera ofta uppköpta innan de börjar betala tillbaka på statens investeringar i form av utbildning och företagshjälp. De arbetstillfällen som hade kunnat skapats flyttar utomlands.

I takt med att de offentliga systemen i Sverige levererar sämre och ger mindre värde för pengarna minskar vikten av de fördelar som tidigare kompenserat för skattenackdel

Människor är mer rörliga än på länge och många flyttar dit där villkoren är mest förmånliga för just dem. Sverige kommer att tvingas åtgärda skillnaden i skattenivåer för löner, det är bara en fråga om när.

Dagens tekniktunga företag är lika beroende av sina ”Zlatans” som de internationella topplagen inom idrott. Liksom fotbollsklubbarna tävlar länder och företag om spetsingenjörer, startupföretag och forskare. Men samtidigt som lön efter skatt ofta är mångdubbelt sämre i Sverige än utomlands är numera skolor, trygghet och sjukvård ofta bättre i utlandet. För att bli mer konkurrenskraftigt och därmed överleva i denna nya globala värld kommer Sverige förr eller senare tvingas sänka skatten på arbete, skriver här företagaren Torbjörn Kronander. Han menar att århundradets skattereform 1990–1991 steg för steg har förvanskats.

Läs mer Visa mindre