Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Islamic Relief: Inga kopplingar till Muslimska brödraskapet

Kvinnor på flykt i Sudan som har fått hjälp av Islamic Relief. Cris Bouroncle / TT

I en artikel den 17 juni, framförs kritik mot Islamic Relief. Men Islamic Relief är en politiskt oberoende biståndsorganisation som verkar för en rättvis och hållbar global utveckling. Vi är snabbt på plats i katastrofer, och verkar i långsiktiga insatser för att ge marginaliserade människor verktyg att leva ett värdigt och självständigt liv, skriver Islamic Reliefs kommunikationschef Mohammed Mohsen.

Av Mohammed  Mohsen | 10 augusti 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vi blir regelbundet anklagade för att ha kopplingar till Muslimska brödraskapet. Det är en oerhört allvarlig anklagelse, men ändå förs det aldrig i bevis. Anklagelserna består alltid av indicier och misstänkliggöranden utan grund. Så också denna gång, när forskarna Aje Carlbom, Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren återigen försöker dra Islamic Reliefs varumärke i smutsen.

Självklart vill Islamic Relief kunna samarbeta med andra organisationer i vårt arbete för att nå de människor vi arbetar för: marginaliserade, krigsdrabbade och hårt prövade människor i Sverige och världen. Flera sådana samarbeten har vi redan.

I likhet med ett stort antal andra civilsamhällesorganisationer, kommuner och företag anlitar vi mycket riktigt PR-byrån Westander för att få hjälp att nå ut med våra budskap om en rättvis och hållbar värld, och berätta om vår verksamhet. Detta är vi helt öppna med.

Katastrofhjälp och språkkaféer

Eftersom Carlbom, Ranstorp och Hyllengren har läst våra årsrapporter så känner de redan till vad denna verksamhet består av. Förra året exempelvis: katastrofhjälp och sjukvårdsinsatser i hårt krigsdrabbade S

yrien. Läskunnighetskurser för kvinnor i Afghanistan. Att ge befolkningen i Darfur, Sudan, tillgång till hälsovård och rent vatten. Hygieninsatser och stärkta inkomstmöjligheter i Jemen. Språkkaféer och akut nödhjälp till nyanlända och asylsökande i Sverige.

Dessa och en lång rad andra projekt är vad våra pengar går till. Tvärtemot vad Carlbom, Ranstorp och Hyllengren påstår så är Islamic Relief inte ”ekonomisk kassako” åt Muslimska brödraskapet. Islamic Relief har inga kopplingar till några politiska organisationer, varken Muslimska brödraskapet eller några andra.

Däremot samarbetar vi med flera västerländska regeringar och FN-organ. Tillsammans med World Food Programme delade vi under 2019 ut mat till 2,2 miljoner människor i Jemen varje månad. Läs mer här.

Vår verksamhet granskas på de sätt som partnerskapen kräver. De senaste tio åren har Islamic Relief Worldwides insatser genomgått över 500 revisioner, merparten externa, för att säkerställa att pengarna hamnar rätt.

För tredje året i rad certifierades Islamic Relief Worldwide förra året enligt Core Humanitarian Standards, vilket garanterar kvaliteten på våra insatser. Islamic Relief Sveriges verksamhet granskas av revisionsbyån KPMG.

Dessa återkommande falska anklagelser behöver få ett slut. Islamic Relief Sverige arbetar för att lindra mänskligt lidande i akuta situationer och förser i långsiktiga insatser människor med verktyg för att själva kunna ta makten över sina liv – inte med att understödja terrorstämplade organisationer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.