Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Samhälle |

Privatmoral trumfar inkompetens

I Prussiluskans tidevarv. Foto: Bo-Aje Mellin/SVT
Av Jörgen Huitfeldt | 31 maj 2019
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet

När en makthavare tvingas avgå är det påfallande sällan kopplat till inkompetens eller missgrepp i själva uppdraget. Oftare  handlar det om privatmoraliska frågor som att vederbörande har anlitat svart arbetskraft eller gjort en omdömeslös publicering på sociala medier. Men är det självklart att makthavare ska vara moraliska föredömen? Ett statsråd, ett kommunalråd eller en mediechef som är inkompetent eller omdömeslös gör så mycket större skada än någon som uppvisar en tvivelaktig privatmoral, skriver Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.

När statsråd ska utses vid regeringbildningar genomförs den numera obligatoriska ”skelett i garderoben-kontrollen”. Den välmeriterade tidigare statssekreteraren Jan Larsson (S) stupade exempelvis på ministermållinjen på att han medgett att han anlitat svart arbetskraft i form av brittiska asfaltsläggare som gjort hans garageuppfart hemma.

– Det var naivt och dumt av mig att anlita dem. När jag bad om faktura och bankkonto blev situationen aggressiv och jag betalade, förklarade han senare för Expressen. En sådan risk vågade Stefan Löfve

Läs mer Visa mindre