Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping, Magnus Thorén eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping, Magnus Thorén eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun3 juni 2022

Gängkriminalitet – från förort till småstad

Laddar ...
Vi har vant oss vid braskande rubriker om unga män som skjuter varandra till döds. Inte sällan på öppen gata inför många vittnen. Tidigare har detta oftast skett i storstädernas utanförskapsområden. Men hittills i år kan en oroande trend skönjas: Omkring hälften av dödsskjutningarna har ägt rum i mindre eller medelstora städer orter som Kalmar, Örebro och Eskilstuna. Har gängvåldet spritt sig till hela Sverige? Med Peter Torstensson, poliskommissarie, Katarina Gunnarsson, reporter SR, Lasse Wierup, kriminalreporter på Di och Manne Gerell, docent i kriminologi.

Fler avsnitt

Fredagsintervjun1 december 2023

Miljöpartiet borde lära av Finland

Laddar ...
Kärnkraftsdirektören Patrick Fragman intervjuas av Magnus Thorén. Från att ha beskrivits som farlig, dyr och ålderstigen är kärnkraften åter inne i den politiska värmen. Sverige ska bli en ledande kärnkraftsnation igen, lovar regeringen, och även inom miljörörelsen höjs röster för att vägen bort från kol, olja och gas inte bara kan gå via sol och vind. Som vd för Westinghouse, ett av världens största kärnkraftsföretag, har Patrick Fragman upplevt den radikala omsvängningen från första parkett. Hur ser han på Sveriges planer på nya reaktorer i drift redan 2035?

Fredagsintervjun24 november 2023

Man vänjer sig aldrig vid stanken av lik

Laddar ...
Den ukrainafrivillige svenske soldaten Oliver Mets intervjuas av Magnus Thorén. Under anropsnamnet ”Engine” stred han i Internationella legionen i Ukraina. I Fredagsintervjun berättar han om krigets vardag, hur ryssar är att möta i närstrid och om att hitta lager av döda unga män i intagna skyttegravar. Men också om hur hans uppväxt i forna Sovjet bidrog till beslutet att riskera livet för att stoppa Putin.

Fredagsintervjun17 november 2023

Det kommer inte att räcka att vara svensk på pappret

Laddar ...
Efter förra årets valförlust ska Socialdemokraterna omvärdera politiken. ”Sverige behöver en ny samhällsgemenskap inför 2030-talet”, heter det. I ett omfattande grupparbete ska ny politik mejslas fram på nästan varje område. Och det finns starka förväntningar på svåra omprövningar i kontroversiella frågor. Lawen Redar leder en grupp som handlar om hur ett gemensamt språk ska stärka gemenskapen i Sverige.

Fredagsintervjun10 november 2023

Konsensus får mig att känna obehag

Laddar ...
Samhällsdebattören och civilutredaren vid polisen Luay Mohageb intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Alltför många unga lockas av en kriminell livsstil och det svenska integrationsmisslyckandet ligger nu i öppen dag. Luay Mohageb har afrikanska rötter och kan förstå känslan av främlingskap hos många unga med invandrarbakgrund. Men de tillrättalagda förklaringarna till Sveriges problem har han svårt att stå ut med.

Fredagsintervjun3 november 2023

Vi måste öppna ögonen, kriget går inte bra

Laddar ...
Den svenske soldaten ”Helge” som strider i Ukraina intervjuas av Magnus Thorén. Han utbildar soldater, genomför spaningsuppdrag och har också deltagit i strid. I Kvartals Fredagsintervju berättar han för första gången öppet om hur han tycker att kriget går, om riskerna som korruptionen i landet innebär för soldaterna och om varför han anser att det är viktigt för Ukraina att den osminkade historien om kriget diskuteras mer i Väst, trots risken att kritiseras för att på det sättet hjälpa fienden Ryssland.
Fler avsnitt