Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Fryst gulasch gör succé i ungersk glassbutik

Ett urval av de udda glassorterna på Roberto Confectionery i staden Tatabanya norr om Budapest. Foto: Roberto Confectionerys Facebook

Får det lov att vara en glass med gulaschsmak? Nyfikna kunder vallfärdar från hela Ungern för att testa nya oväntade smaksensationer – serverade i en liten glassbar norr om Budapest.

Av Göran Fröjdh | 6 september 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Robert Reinhardt är glasskreatören som utmanar gästernas smaklökar med minst sagt oväntade smaker. Hans glassbutik har nått berömmelse över en natt efter att att hans frysta specialiteter blivit virala i sociala medier.

– Vi började med att smaksätta en glass med öl och potatispannkaka, något som fick folk att bli som galna, säger 44-årige Reinhardt som äger och driver Roberto Confectionery i staden Tatabanya norr om Budapest, till AFP.

Efter att ha fått förfrågningar på sociala medier om att uppfinna nya smaker började Reinhardt att experimentera med att blanda traditionella ungerska rätter som paprikakyckling, kålgryta och matiga köttpannkakor med olika glassmaker, rapporterar France24.1

Han begränsar sig dock inte till det ungerska köket utan tar även in internationella hits som spaghetti bolognese och äggröra med bacon.

– Jag insåg att man kunde få fram riktigt goda smaker med dessa rätter, säger Reinhardt som säljer sin glass för 500 forint per skopa, motsvarande 14 svenska kronor.

Omsättningen i butiken har fyrdubblats sedan de ungerska medierna fick nys om hans ovanliga frysta delikatesser, säger hans fru Ena.

– Vi förväntade oss inte att det skulle bli en sådan hit, säger hon.

De salta glassarna uppskattas av de flesta av kunderna.

– Jag trodde de skulle smaka väldigt konstigt, men de är fantastiska, säger massören Ildiko, som inte vill uppge sitt fullständiga namn, efter att ha gratistestat alla smaker.

– Tomatsoppan, fårosten med dill och den stekta osten smakade bäst, tillade hon.

Andra var inte lika entusiastiska. Krisztian Kiss, en 43-årig advokat från landets nordvästra del, säger att han förmodligen inte skulle göra om resan.

Om efterfrågan fortsätter planerar Reinhardt att öppna en andra glassbutik i huvudstaden Budapest. Han kommer dessutom att erbjuda sina udda glassar året runt, även på vintern.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.france24.com/en/live-news/20240828-cone-appetit-hungary-goes-wild-for-cabbage-stew-ice-cream

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.