Hon var så stel under sina framträdanden i media att hon gick under öknamnet ”roboten”. Vad hände med den tuffa, avspända gruppledaren Anna Kinberg Batra när hon blev partiledare?

Det frågar Jörgen Huitfeldt, som under sin tid som programledare i P1:s Studio Ett mötte AKB i båda roller – och som dessutom har använt hennes undanglidande svar som exempel när han utbildat andra journalister i intervjuteknik.

Och så provar han att ställa Anna Kinberg Batra inför en fråga som hon gång på gång besvarade med inövade talepunkter som partiledare – och får ett betydligt mer uppriktigt svar: Hur ser hon på Fredrik Reinfeldts tal om öppna hjärtan?

Anna Kinberg Batra berättar också hur hon ser på den pågående regeringsbildningen och på sina egna försök att dra av SD-plåstret i god tid före valet:

– Det är klart att jag har grävt och tittat tillbaka på detta massor, för det blev ju mitt öde. Då kommer jag inte fram till att det var fel. Tvärtom.

– Hade det gått som bäst hade jag varit statsminister. Det tänker jag på ibland. 

P.S.
‪Vi nämner ju en scen från riksdagen i intervjun som jag tolkar som att AKB demonstrativt behandlar Finn Bengtsson som luft. Något hon själv bestämt förnekar. För den som själv vill se detta. Följ denna länk, scrolla fram till 38 minuter in i programmet.