Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Dags att släppa världskulturstenen?

Dags att återgå till kärnverksamheten? Från Etnografiska museet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Trots riksdagsbeslut och massiv kritik lanseras nu återigen planer på att slå ihop Etnografiska, Medelhavs- och Östasiatiska museet i en byggnad. Det är fortfarande en dålig idé, menar Kvartals kulturredaktör Ola Wong som undrar om det inte är dags att göra upp med arvsynden för Statens museer för världskultur.

Av Ola Wong | 4 september 2021
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Sisyfos hette en man som var dömd att för evigt kånka upp en sten för en backe bara för att se den rulla ner igen. Han skulle kanske inte ha trivts men åtminstone känt sig hemma i svensk kulturdebatt.

För fem år sedan kom ett förslag att slå samman de tre museerna Östasiatiska, Medelhavs- och Etnografiska museet till ett Världskulturmuseum Stockholm. Det ledde till en massiv diskussion om kulturarv, politisering och kunskapsförakt, där inte minst jag själv var engagerad. För den som vill läsa mer finns artiklar samlade i länken här. Vitterhetsakademien skrev om hur: ”Den linje som Sveriges regering för leder i förlängningen till en förlust av vetenskapligt baserat tänkande och till att Sveriges ansvar som förvaltare av ett internationellt kulturarv hotas”.

Samtidigt kom larm från personalen om mobbning och hur sakkunskap trängdes ut till förmån för PR-konsulter och public management-skolade chefer.

Samma förslag dyker upp igen

Läs mer Visa mindre