Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Fler flyktingar trots fredligare värld

Migranter anländer till Lesbos hösten 2015. FOTO: Niclas Hammarström/Aftonbladet/TT

Det finns nästan 80 miljoner flyktingar i världen, och trenden är ökande. Samtidigt sjunker antalet dödsoffer i världens konflikter, och tendensen är minskande. Kvartals Henrik Höjer frågar sig hur detta går ihop.

Av Henrik Höjer | 22 september 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
På lång sikt blir världen fredligare och fredligare. Den trenden är mycket långsiktig och stark, och hänger samman med att allt fler människor lever rikare och längre liv i allt mer välfungerande samhällen. På kortare sikt är dock bilden mer oklar. 2000-talets första decennium var sannolikt mänsklighetens fredligaste tioårsperiod någonsin – medan början av 2010-talet blev betydligt våldsammare. Framför allt var det inbördeskriget i Syrien som drog upp dödssiffrorna.

De senaste fem åren har antalet döda i krig och konflikter i världen nästan halverats.

Men sedan vände trenden åter nedåt. De senaste fem åren har antalet döda i krig och konflikter i världen nästan halverats. Siffran har sjunkit från drygt 140 000 om året till omkring 75 000 om året, enligt världens främsta konfliktdatabas, Uppsala Conflict Data Program (UCDP), som finns vid Uppsala universitet.

Antal dödsoffer i krig i världen åren 1989–2019. Källa: Uppsala Conflict Data Program. Uppsala universitet.

Och tendensen är fortsatt sjunkande. Kriget i Syrien avmattas, och i nuläget ser vi inga snabbt växande väpnade konflikter.

Afghanistan värst

Tittar man på det totala antalet våldsamma dödsfall var länderna Afghanistan, Mexiko, Syrien, Nigeria och Demokratiska Republiken Kongo i tur och ordning värst förra året. Om man fokuserar på inbördeskrig där staten är en av parterna var Afghanistan, Syrien, Somalia, Jemen och Libyen de som var värst drabbade av höga dödstal. Det innebär att Afghanistan är världens största konflikthärd i nuläget – där återfanns år 2019 över 40 procent av alla döda i organiserat våld i världen, vilket gör det till världens våldsammaste land sett till totalsiffrorna. Detta uppger Therese Pettersson, som är projektledare och forskningskoordinator vid UCDP.

Antal miljoner flyktingar i världen 1990–2019. Källa: FN.

Enligt henne pekar dock mycket mot att dödstalen kommer att fortsätta sjunka under 2020, om man ser till utvecklingen under årets första halvår, även om hon pekar på att utvecklingen i till exempel Libyen är illavarslande.

Antalet människor på flykt har faktiskt fördubblats sedan 2007…

Men under de fem år som antalet dödade nästan har halverats har antalet flyktingar i världen ökat dramatiskt – från omkring 60 till 80 miljoner människor, en ökning med 30 procent, enligt FN:s siffror (som inkluderar 45 miljoner internflyktingar). Antalet människor på flykt har faktiskt fördubblats sedan 2007, och i nuläget handlar det om runt en procent av världens befolkning.

Merparten av dem, omkring 68 procent, kommer från fem länder: Syrien, Venezuela, Afghanistan, Sydsudan och Myanmar. Hur går detta ihop?

Längre tid på flykt

En av flera förklaringar är att allt fler befinner sig allt längre tid på flykt – numera är snittet omkring 17 år. På 1990- och 00-talet återvände även många flyktingar till sina hemorter. På 1990-talet över 15 miljoner, 00-talet drygt 9,5 miljoner. Men hittills på 2010-talet har inte ens 4 miljoner flyktingar återvänt.

Dagens konflikter har dessutom ofta svårt att nå riktig lösning, även efter att de stora våldsutbrotten är över, som i till exempel Syrien.

En annan förklaring, enligt Peter Wallensteen, seniorprofessor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, är att man numera i regel flyr i ett tidigare skede i en konflikt, vilket ökar volymerna. Människor är helt enkelt mer rörliga.

Flera av världens konflikter har också blivit långvariga – ett typiskt exempel är Afghanistan – även om de inte är så våldsamma jämfört med äldre tiders krig. Dagens konflikter har dessutom ofta svårt att nå en riktig lösning, även efter att de stora våldsutbrotten är över, som i till exempel Syrien. Då hamnar allt fler i en långvarig flyktingsituation.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.