Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet26 maj 2024

EU-special om globaliseringen som försvann

Laddar ...
Kinesiska elbilar som är bättre och billigare än BMW och Audi. Industripolitikens återkomst där egna gruvor och fabriker beskrivs som centrala för vår säkerhet och frihet. Vad innebär de snabba förändringarna för EU:s möjlighet att klara sig i konkurrensen med omvärlden? Med Anders Ahnlid, generaldirektör Kommerskollegium, Karla Wixe, utredare hos LO och Anna Stellinger, ansvarig för EU-frågor på Svenskt Näringsliv. Programledare: Magnus Thorén.

Fler avsnitt

Djupet30 juni 2024

N-ordet och principen om armlängds avstånd

Laddar ...
Armlängds avstånd mellan kulturen och politiken är en princip som många säger sig högakta. Avståndet ska borga för fritt skapande, fria tankar och modiga samtal. Men varför är det självklart att folkvalda politiker inte ska blanda sig i, när det offentliga ofta står för pengarna till kulturen? Och vad hände med principen när N-ordet uttalades under Kulturnatten i Stockholm? Med Dmitri Plax, konstnärligt ansvarig på Dramaten.Doc, Stina Oscarson, dramatiker, Jesper Weithz, författare och Ola Wong, kulturredaktör på Kvartal. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet28 april 2024

EU-special om de största hoten mot Europa

Laddar ...
Rysslands krig, Kinas inflytande, terrorism och Donald Trump som möjlig president i USA. Det tecknas en mörk bild när det gäller EU:s framtida säkerhet inför valet till Europaparlamentet i juni. Vilket ben ska unionen stå på i valet mellan öppenhet inför omvärlden och ökat fokus på gränsskydd och inre säkerhet? Med Göran von Sydow, direktör för Sieps, Gunilla Herolf, forskare på Utrikespolitiska institutet och Klas Friberg, tidigare Säpochef. Programledare Magnus Thorén.

Djupet31 mars 2024

Svenska journalister – sanningssökare eller aktivister?

Laddar ...
Maktens megafoner med egna agendor, och med beröringsskräck för de mest brännande samhällsfrågorna. Så låter ibland kritiken mot journalister. Hur hanterar vi uppdraget att beskriva verkligheten och söka sanningen? Med Johan Åsard, redaktör och tidigare chef för TV4:s Kalla fakta, Trifa Abdulla, tidigare journalist på Sveriges Radio och Jörgen Huitfeldt, chefredaktör på Kvartal. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet25 februari 2024

Ett Ryssland på krigsfot

Laddar ...
Med sanktioner, frusen valutareserv och beslagtagna lyxbåtar ägda av oligarker skulle Ryssland tvingas på knä av Väst. Tillsammans med stödet till Ukraina skulle det göra anfallskriget hopplöst. Två år senare växer den ryska ekonomin, rubeln har inte kraschat och Trump kan vara på väg tillbaka till Vita huset. Med Johan Engvall, Centrum för östeuropastudier och Helge, frivillig soldat och utbildare i Ukraina. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet28 januari 2024

Hur många människor tål jorden?

Laddar ...
På mindre än 100 år har världens befolkning ökat från två miljarder till över åtta miljarder människor. Och ökningen fortsätter. Är jorden överbefolkad? Vad går att göra åt det? Och varför anses frågan tabu inom miljörörelsen, trots larm om ökande utsläpp, utfiskade hav och hotade arter? Med Frank Götmark, professor i ekologi och miljövård och Johan Gärdebo, historiker vid Uppsala universitet. Programledare Magnus Thorén.
Fler avsnitt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.