Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Det har tidigare varit tillåtet att jaga varg i flera regioner i Österrike. Antalet vargar som skjutits har dessutom ökat i takt med att rapporterna om attacker mot tamboskap blivit fler.
Miljöorganisationer har dock hävdat att jakten står i strid med ett EU-direktiv från 1992, som antogs för att skydda rovdjuren. Fallet drevs till en domstol i Tyrolen, en provins i västra Österrike, som vände sig till EU-domstolen, unionens högsta juridiska instans, för vägledning. EU-domstolen valde att gå på djurrättsaktivisternas linje och slår fast att ”undantag från förbud mot [vargjakt] för att förhindra ekonomisk skada endast ska beviljas om vargstammen har en gynnsam bevarandestatus, vilket inte är fallet i Österrike”, skriver Deutsche Welle.1
Sedan förra året har minst 20 vargar dödats i Österrike, enligt djurskyddsorganisationen Bear-Wolf-Lynx Center. 2022 fanns det cirka 80 vargar i landet, och stammen har långsamt vuxit efter att vargarna försvann från Österrike på 1800-talet.
Flera regioner har dock vädjat om att vargarnas skyddsstatus ska sänkas, och menar att arten inte längre är hotad.
Domen får konsekvenser för samtliga EU:s medlemsländer, säger Jochen Schumacher, juridisk expert vid Institutet för naturskydd i tyska Tübingen.
Enligt utslaget har enskilda fjällbönder i Österrike ansvar för att säkerställa skyddet för boskapen exempelvis genom stängsel eller herdar. Först om dessa åtgärder – som kan bli mycket kostsamma – visar sig verkningslösa kan det bli aktuellt med skyddsjakt.
Det så kallade habitatdirektivet antogs av EU 1992 för att skydda runt 200 typer av livsmiljöer och drygt 1 000 arter, däribland vargen som klassades som ”starkt skyddad”. Förra året föreslog EU-kommissionen dock att rovdjurets status skulle sänkas till enbart ”skyddad”, något som föranledde kritik från djurskyddsgrupper.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt