Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle

Ett liv präglat av andras emigration

Bertil Danielsson, SVT Bild
Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jens Liljestrand | 7 augusti 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 19 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Vilhelm Mobergs romanfigurer Karl Oskar och Kristina lyfts ofta fram som en spegling av vår tids migration till Sverige. Men Mobergs liv ger en mer intressant och relevant ingång till migrationsfrågan, nämligen livet hos den som blev kvar när andra gav sig av.

/ I dagens debatt om global migration brukar diskussionen om migrationen konsekvenser för dem som blir kvar i hemlandet stanna vid de ekonomiska beräkningarna av remittenser och analyser av så kallad brain drain.

/ Exemplet Vilhelm Moberg – och den betydelse Amerika fick för honom och andra svenskar – visar att ett invandrarland skapar rötter till hemlandet som fortsätter växa över generationer, i form av drömmar och löften, av berättelser, fantasier och konstnärliga motiv. 

/ Sådana rötter växer nu i länder som dagens invandrare till Sverige härstammar ifrån, och de kommer att finnas kvar oavsett vilken migrationspolitik Sverige väljer. Vi kommer därför att behöva förstå dem.

(För att lyssna på en inläsning av texten – klicka på playsymbolen på bilden ovan).

Karl Oskar och Kristina förekommer ofta i debatten om migrationen – som argument för alltifrån öppna gränser till strängare krav på egen försörjning. Men att gestalterna i Vilhelm Mobergs Utvandrarepos görs till argument i en dagspolitisk diskussion skymmer en mer intressant och relevant ingång till migrationsfrågan hos författaren, skriver Mobergforskaren Jens Liljestrand: Nämligen Mobergs eget liv. Livet hos den som blev kvar, när andra gav sig av.

Steniga åkrar och svältande barn. Elaka storbönder och pompösa kyrkoherdar. Drömmen om ett land av frihet och rikedom, om oändliga vetefält att erövra och plöja. Den bespottade sockenhoran som blir förnäm prästfru. Den misshandlade drängen som blir guldgrävare. Den fattige bonden i ett efterblivet feodalsamhälle som blir farmare, medborgare och stamfader till ett nytt släkte: Svenskamerikanerna.

Vilhelm Mobergs utvandrarserie är ett ikoniskt verk i svensk litteraturhistoria inte minst på grund av dessa starka, enkla, tydliga bilder. I Jan Troells<

Läs mer Visa mindre