Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Ensamkommande har inte koll på gymnasielagen – har politikerna det?

Foto:Ahmed Rahimi
Av Mustafa Panshiri | 30 januari 2019
Mustafa Panshiri är integrationsföreläsare och före detta polis. Han har skrivit boken ”Sju råd till Mustafa: Så blir du lagom svensk i världens mest extrema land”.
ProfilLästid 13 min Skärmläsarvänlig
I korthet
För mig som arbetar med ensamkommande är det uppenbart att en stor del av den grupp som berörs av gymnasielagen inte har förstått den. Och att det dessutom finns ett utbrett tvivel om svenska lagar överhuvudtaget spelar någon roll: Många ensamkommande vet vid det här laget av egen erfarenhet att löften eller hot som ställs ut i dag, inte nödvändigtvis gäller imorgon, skriver Mustafa Panshiri. 

Hussein är sen. Två timmar sen. Vi skulle träffas vid Sergels torg i Stockholm klockan tre en söndagseftermiddag, men nu får jag inte tag på honom. Jag ringer min kontakt Ahmed som jobbar med ensamkommande och som ordnat mötet. Ahmed och jag skämtar över telefon att Hussein kanske dyker upp på ”afghansk tid”. Under mina föreläsningar för nyanlända elever på skolor brukar jag understryka att det är svensk tid som gäller för bensträckaren. Inte somalisk, eritreansk eller afghansk. Det brukar riva ner skratt både från ungdomarna och lärarna.

Att stå och vänta på Hussein och undra hur sent han tänker dyka upp tar mig tillbaka till 1997. 

Min familj och jag har just kommit till Sverige och blivit hembj

Läs mer Visa mindre