Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Naturens lagar är inte förhandlingsbara

Vad är enerig? Foto: TT

Hur ska vi framtidssäkra vår välfärd i en tid då den dessutom är alltmer satt under press, undrar Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet. Han arbetar med forskning och utbildning inom kärnkraftsteknologi.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ane Håkansson | 11 mars 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 15 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vad är energi? I någon form har denna fråga sysselsatt människan sedan urminnes tider. Man har ofta föreställt sig en kraft eller ett väsen i naturen som genomsyrade allting och som fick saker att hända. Pinsamt nog har vi idag en inte särskilt mycket bättre förståelse av vad energi är – även om vi vet oerhört mycket mer om hur energi får just saker att hända.

Vi vet att naturens grundläggande symmetrier ger upphov till principen om energins bevarande, alltså att energi inte kan skapas eller förstöras utan endast omvandlas från en form till en annan. Vän av ordning invänder naturligtvis att denna princip inte gäller om man betraktar universum i sin helhet, men för denna utläggning gäller den med absolut omutlighet. Samtidigt som principen om energins bevarande är grunden till hela vår tillvaro och tydligt manifesterad i våra tekniska landvinningar, är den också något av den moderna tidens mest missuppfattade begrepp.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.