Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Samhälle |

Energi för gröna

Vad är enerig? FOTO: Janerik Henriksson/TT

Hur ska vi framtidssäkra vår välfärd i en tid då den dessutom är alltmer satt under press, undrar Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet. Han arbetar med forskning och utbildning inom kärnkraftsteknologi.

Av Ane Håkansson | 11 mars 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 15 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Vad är energi? I någon form har denna fråga sysselsatt människan sedan urminnes tider. Man har ofta föreställt sig en kraft eller ett väsen i naturen som genomsyrade allting och som fick saker att hända. Pinsamt nog har vi idag en inte särskilt mycket bättre förståelse av vad energi är – även om vi vet oerhört mycket mer om hur energi får just saker att hända.

Vi vet att naturens grundläggande symmetrier ger upphov till principen om energins bevarande, alltså att energi inte kan skapas eller förstöras utan endast omvandlas från en form till en annan. Vän av ordning invänder naturligtvis att denna princip inte gäller om man betraktar universum i sin helhet, men för denna utläggning gäller den med absolut omutlighet. Samtidigt som principen om energins bevarande är grunden till hela vår tillvaro och tydligt manifesterad i våra tekniska landvinningar, är den också något av den moderna tidens mest missuppfattade begrepp.

Läs mer Visa mindre