Olle Burell, socialdemokratisk ordförande i Stockholms kommunfullmäktige, kallade skulpturen en symbol för den kärlek och omtanke som stockholmarna visade efter attacken.
– Vi tog fram den solidaritet och djupa medkänsla som vi människor har förmågan att känna i den stunden. Då vann vi över terrorn, sa Burell.
Minnesmärket har dock mött kritik från flera håll. Brendan O’Neill, brittisk debattör och redaktör på nättidningen Spiked, menar att det är opassande med något så vardagligt som ”en filt som kastas över en trappa”.
– Jag tycker att det är djupt förolämpande mot de människor som dog i den där terrorattacken att de hedras med något så intetsägande och banalt, säger Brendan O’Neill till Kvartal.
– Varje gång det sker en islamistisk terrorattack gör vi samma sak. Vi lägger ner en blomma, vi ber en bön, vi kanske skriver något i sociala medier. Efter terrorattacken vid Manchester Arena här i Storbritannien 2017, stämde alla upp i Oasislåten Don’t look back in anger, det var hymnen som hördes över hela landet, säger han.
– Jag tycker att vi bör fira minnet dessa hemska händelser genom att vara arga över dem, genom att ställa svåra frågor till våra makthavare. Varför händer detta, varför kan vi inte vara trygga och vad görs för att ta itu med denna giftiga ideologi?
Dessutom anser Brendan O’Neill att minnesmärken över islamistiska terrorattacker borde hedra västerländska värderingar snarare än att fokusera på sorgen.
– Och när vi uppför monument, vilket vi bör, tycker jag att det ska vara minnesmärken över den västerländska civilisation värden, som dessa terrorister attackerar, säger han.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt