[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Djupet

Kvartal går ner på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter, och några av våra lyssnare.

Djupet

Kvartal går ner på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter, och några av våra lyssnare.

Djupet30 oktober 2022

Djupet: Ny kärnkraft

Laddar ...
Det här är första podden i nya serien Djupet. Temat är ny kärnkraft i Sverige, särskilt med små modulära reaktorer, SMR. Programledaren Åsa Julin samtalar med tre experter: Desirée Comstedt, chef för kärnkraftsutveckling på Vattenfall, Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik och Calle Berglöf, kärnkraftsexpert på Energiföretagen. De ger sin bild av varför små modulära reaktorer är så intressanta och vilka hinder som kvarstår för den satsning på kärnkraft som regeringen önskar. Två av Kvartals lyssnare medverkar också.

Fler avsnitt

Djupet26 mars 2023

Vad hände med de apatiska barnen?

Laddar ...
Det har gått fyra år sedan magasinet Filters reportage Ohörda rop orsakade stor debatt. Anahit och Nermin vittnade om hur de som barn tvingats spela apatiska för att öka familjernas chanser att få stanna i Sverige. Vad har hänt i frågan sen dess? Har någon tagit ansvar för fallen av misstänkt barnmisshandel och varför är frågan fortfarande känslig? Med docenten och barnneurologen Karl Sallin, specialisten i barn-och ungdomsmedicin Ingrid Segerberg och överläkaren i barn- och ungdomsmedicin Johanna Dalström. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet26 februari 2023

Ryssland – ett år av krig

Laddar ...
Ett år in i anfallskriget pressas Ryssland av ekonomiska sanktioner, och landets krigsmakt har under lång tid inte kunnat flytta fram sina positioner nämnvärt i Ukraina. Vad har kriget inneburit för det ryska samhället? Varför tycks så många ryssar stödja kriget? Och kan vi verkligen lita på dem som förutspår att landets vapenlager nu börjat sina och att Putin är på väg att förlora? Med Stefan Hedlund, författare och Rysslandsexpert vid Uppsala universitet och Rein Pella, lärare vid försvarshögskolan. Programledare: Magnus Thorén

Djupet29 januari 2023

Djupet: Offer och förövare

Laddar ...
Så många som var fjärde 18-åring uppger att den har utsatts för någon form av sexuellt övergrepp under sin barndom. Bland flickor är det ännu vanligare. Vilka är förövarna? Är bilden av den ensamstående seriepedofilen en grov förenkling? En hel del intressant forskning pågår nu för att hitta bättre metoder för att ge hjälp till vuxna som tänder på barn. Syftet är förstås att det ska bidra till att skapa färre offer. Med Anna Norlén, Ericastiftelsen, Katarina Görts Öberg, Anova och Johanna Lätth, Karolinska institutet. Samt lyssnarna Peter Barth och Maria Maria Lindvall. Programledare: Jörgen Huitfeldt

Djupet27 november 2022

Djupet: Brotten och bevisen

Laddar ...
Andra avsnittet av Kvartals nya podd Djupet handlar om varför så få av de skyldiga bakom gängskjutningarna döms i domstol. Bland åklagare och poliser talas det ibland om att det krävs "sagolika skäl" för en fällande dom. Men det finns också de som befarar att de vindar som nu blåser hotar rättssäkerheten. Hur gör domstolarna när de bevisvärderar i de indiciemål som gängmorden nästan alltid blir, eftersom ingen inblandad pratar med polisen? Skulle domarna kunna arbeta på ett annat sätt? Med utgångspunkt från ett mordfall som ska tas upp i Högsta Domstolen diskuterar programledaren Jörgen Huitfeldt med fyra experter: Polisutredaren Anders Karlsson, juridikprofessorn Christian Dahlman, domaren Mirja Högström och advokaten Johan Eriksson. Två av Kvartals lyssnare medverkar också, Linnea Lindquist och Viveka Stigzelius.
Fler avsnitt