Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun25 november 2022

Det var några som aldrig accepterade att hon blev vald

Laddar ...
Nyamko Sabuni lyckades inte läka såren i de splittrade Liberalerna. Nu stormar det även kring den nye ledaren Johan Pehrson. ”Brun sörja” har han kallat samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Juno Blom var partisekreterare och känner dem båda. Nu berättar hon för första gången om sina upplevelser. Juno Blom vill sätta sakfrågorna främst och ser likheter mellan januariavtalet och Tidöavtalet. Men kan ett parti verkligen ignorera väljare som flyr? Och vilket ansvar har Liberalerna gentemot de nya väljarna från höger?

Fler avsnitt

Fredagsintervjun29 september 2023

Organiserad brottslighet: Klanerna i Sverige växer hela tiden

Laddar ...
Säkerhetskonsulten Jan Persson och journalisten Johannes Wahlström intervjuas av Jörgen Huitfeldt. En växande del av den organiserade brottsligheten bedrivs inom släktbaserade kriminella nätverk – klaner. Problemet håller nu på att växa sig så stort att det utgör ett hot mot hela nationalstatsbygget Sverige. Detta är budskapet i nya boken ”Klanerna” som är skakande läsning. Det tabu som länge funnits kring att tala om exempelvis etnicitet och brottslighet i samma andetag har hämmat debatten, tror författarna, Jan Persson, säkerhetskonsult och tidigare säkerhetspolis och Johannes Wahlström, journalist.

Fredagsintervjun22 september 2023

Fredagsintervjun Special:
Kvinna och åklagare

Laddar ...
Författarna Greta Svensson och Lars Einar Engström samt åklagaren Sofia Gullbrandsson intervjuas av Jörgen Huitfeldt. I kriget mot gängkriminaliteten står Sveriges åklagare vid frontlinjen. Yrket har gått från att vara helt dominerat av män till dagens situation där två av tre åklagare är kvinnor. Samtidigt har de utmaningar som följer med rollen förändrats; idag är hot och hårda ord ofta en del av åklagarens vardag. Vad bör en åklagare klara av? Och vad får de tåla?

Fredagsintervjun15 september 2023

Patricia Godínez: Vi betecknar de gängkriminella som terrorister

Laddar ...
El Salvadors ambassadör Patricia Godínez intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Året 2015 hade El Salvador 6 656 registrerade mord, en frekvens hundra gånger Sveriges. Det mesta mördandet stod de ökända gängen MS 13 och Barrio 18 för. Efter att 62 personer dödades under en enda dag förra året utfärdades det undantagstillstånd som fortfarande råder. El Salvadors president Nayib Bukele har lovat att utrota gängkriminaliteten. Och tycks vara på god väg att lyckas.

Fredagsintervjun8 september 2023

Magnus Ranstorp: Islamisthotet beskrevs som ett hjärnspöke

Laddar ...
Terrorforskaren Magnus Ranstorp intervjuas av Henrik Höjer. Han blev känd för en bredare allmänhet efter terrordåden i USA den 11 september – bland annat som CNN:s expert. Sedan dess har utvecklingen inom området terrorism gjort honom ständigt aktuell. Nu med boken ”Från terrorns frontlinjer”. Vad har han lärt sig av ett liv som terrorforskare och varför var frågan om terrorism ett politiskt minfält i Sverige i så många år?

Fredagsintervjun1 september 2023

Ingrid Carlberg: Svårt för demokratier att försvara sig mot lögner

Laddar ...
Författaren och akademiledamoten Ingrid Carlberg intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Vi lever i en tid då medvetna lögner och förvirring ständigt används för att skruva debatten i önskad riktning. Men detta är förstås långtifrån något nytt. I nya boken "Marionetterna" går Carlberg till botten med hur dessa kampanjmetoder utvecklades vid 1900-talets början. I centrum av berättelsen finns PR-geniet och kommunisten Willi Münzenberg, på sin tid en viktig och känd person men idag nästan bortglömd – trots att dagens propagandister i mångt och mycket följer hans manual.
Fler avsnitt