Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

”Det Trump gör är befängt”

Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia. Foto: Natur & Kultur

Det är svår turbulens och oro på börserna runt om i världen. Kommer det att sluta med en börskrasch likt den 1929, eller är det som händer nu någonting annat än de finansiella sammanbrott som världen tidigare har upplevt?

– Vi kommer nog att få leva med de här våldsamma svängningarna i börskurserna som vi har sett, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia, som är veckans gäst i Fredagsintervjun.

Av Kvartals redaktion | 11 april 2025
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en sammanfattning av Fredagsintervjun den 11 april 2025. Lyssna på hela intervjun här.

Lars Magnusson har forskat på både tullar, handelshinder och andra faktorer som spelar in när bubblor växer och spricker och han menar att det är svårare än vanligt att bedöma vad den senaste tidens börsoro ska leda till, eftersom den är orsakad av en politiskt utlöst kris. En av hans många böcker är Finanskrascher: Från kapitalismens födelse till Lehman Brothers (Natur & Kultur 2018). Han menar att Trumps pausering av tullarna till de flesta länderna utom Kina avvärjde kanske en omedelbar krasch.

Den värsta risken för en snabb kollaps, som faktiskt inte stod långt borta, eller att börsen skulle fortsätta ned med 40–50 procents fall, tror jag är relativt avskaffad. Allting pausas. Och då hamnar vi i en – inte krasch, men recession, säger han.

– Men vi hamnar nu i ett limboläge, som vi inte vet hur länge det varar. Han har ju lovat att nu ska det förhandlas – hur det ska gå till vet ingen människa – och att han ska gå tillbaka till tullarna om 90 dagar, och då består ju fullständig osäkerhet om vad som kommer att gälla framöver. Så vi kommer nog att få leva med de här våldsamma svängningarna i börskurserna som vi har sett. Igår störtdök ju New York-börserna, så det kan bli en varannandagskarusell här, säger Lars Magnusson.

Men om marknaden för statsobligationer börjar skaka, då vet ingen riktigt var det här kommer att landa. Det här är nog ganska unikt. Det flesta av den här typen av krascher kommer ju efter att en bubbla har blåsts upp på den globala finansiella marknaden, som det var till exempel 2008. Det är ju det normala. Men det här kommer ju från ett politiskt märkligt beteende som skapat den här typen av turbulens, påpekar Lars Magnusson.

Magnusson menar att Trumps protektionistiska tullpolitik är ”befängd”. Trumps tullpolitik innebär att man går tillbaka till USA:s protektionism på 1800-talet och under mellankrigstiden, säger Magnusson, men den amerikanske presidenten drar ut svängarna långt utöver vad man gjort tidigare.

– Den enda motsvarigheten är kanske 1930, när president Hoover bestämde att nu ska vi införa starka skyddstullar eftersom vi har fått så stor arbetslöshet efter Wall Street-kraschen på hösten 1929. Och det gjorde man och hamnade då i en nedåtgående spiral av elände som skyndade på och fördjupade krisen, vilket ledde till den stora depressionen på 30-talet, säger Lars Magnusson.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.