Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika

Det kvartalistiska manifestet

När tidskriften Kvartal grundades 2016 löd analysen från chefredaktören Peter Santesson: Inte på länge har de stora samhällsfrågorna präglats av ett lika stort allvar som nu. Men inte på länge har debatten kring dem varit lika juvenil, ytlig och konfliktinriktad som idag.”

Därför behövs Kvartal, menade han. Och det menar även jag. Behovet har snarast ökat jämfört med då.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jörgen Huitfeldt | 15 november 2020
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag scrollar bland mail, facebookkommentarer och twitterinlägg från er läsare. Ömsom småler jag åt dräpande formuleringar, ömsom höjer jag ögonbrynen åt sådant som får mig att stanna upp och tänka efter.

Man tar sig för pannan. Det är som min gamla mattelärare sa: tre fel på två möjliga!

”Intressant krönika och förstår dina argument utifrån din publicistroll. Men om vi inte vill introducera ny tabun så krävs det att framväxande tabun utmanas.”

”Detta hade jag inte väntat mig från Kvartal! Besviken. Överväger starkt att sluta bidra till er verksamhet.”

Krönikan idag om Muhammedkarikatyrer är mycket klok och tänkvärd. Varmt tack för att du delade med dig av dina tankar!

Det är så vi ser på er, vår publik. Ni är fullvuxna människor som vare sig behöver uppfostras eller strykas medhårs.

Plötsligt slår mig tanken att vi har nått en ny nivå i relationen till publiken. Vare sig förra veckans söndagskrönika om journalistisk aktivism mot Trump eller den jag skrev två veckor tidigare, om återhållsamhet med publiceringar av muhammedkarikatyrer, skrevs med något sådant syfte i bakhuvudet. Jag prövade tankar som jag gått med ett tag och lämnade över till er, vår publik, att göra vad ni ville med dessa.

Men det som alltså slog mig var att Kvartals motto: ”Tänk själv”, verkligen fungerar. På riktigt. Det är så vi ser på er, vår publik. Ni är fullvuxna människor som vare sig behöver uppfostras eller strykas medhårs. Och även om andelen kritiska reaktioner på dessa krönikor var klart högre än annars så var det få av dem som var ogenomtänkta eller ens ovänliga. De var framför allt fyllda av era egna tankar och reflektioner. Och det är precis så jag vill att relationen mellan oss och er ska se ut. Jämlik, ärlig, ömsesidig. Vi lär av varandra i en gemensam strävan efter ett spänstigare, mer konstruktivt och prövande offentligt samtal.

Reaktionerna fick mig också att tänka en del kring vad Kvartal är och vad det inte ska vara.

Vårt löfte till publiken

Den mediescen som tidskriften Kvartal steg in på för fem år sedan var behäftad med ett antal uppenbara brister. Framför allt präglades den av ängslighet och skygglappar i precis de frågor som nu seglat upp som stora och växande samhällshot. De medier som i decennier dominerat offentligheten har ett stort ansvar för att problem som systemhotande gängkriminalitet, ett ojämlikt och dysfunktionellt utbildningssystem, en havererad bostadspolitik, migration utan konsekvensanalys och parallella samhällsstrukturer med egna normer har fått växa oss över huvudet.

I stället för att hantera dessa frågor på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt lät medierna alltför ofta ogenomtänkta åsikter och metadiskussioner om ordval och petitesser tränga undan de sakligt underbyggda problembeskrivningar som så väl hade behövts. Oliktänkande som gjorde försök i den riktningen behandlades dessutom ofta som kättare – oavsett hur goda belägg de hade för sina ståndpunkter. Många gånger gavs de inte ens tillträde till det offentliga samtalet utan hänvisades till bloggar och sociala medier. Kvartal har startats för att bidra till ett annat medieklimat. I viss utsträckning har vi redan lyckats men mycket återstår att göra ännu.

Kvartal har startats för att bidra till ett annat medieklimat. I viss utsträckning har vi redan lyckats men mycket återstår att göra ännu.

Till dig som följer Kvartal vill jag avge följande löften om vår journalistik:

  1. Vi kommer aldrig att underskatta dig som läsare eller lyssnare utan fortsätta ha stor tilltro till din förmåga att tänka själv och dra egna slutsatser utifrån det innehåll som vi publicerar.
  2. Din återkoppling kommer alltid att vara viktig för oss. Vi försöker – men hinner inte alltid – att svara på allt.
  3. Vi ska aldrig låta spektakulära åsikter eller personangrepp få företräde framför den sakliga analysen eller argumentationen.
  4. Vi kommer aldrig att vika oss för drev och nätmobbare som vill utöva påtryckningar mot oss för vad vi publicerar och av vem. Oliktänkande har i alla tider bidragit till att föra samhällsutvecklingen framåt.
  5. Vi kommer att fortsätta uppehålla oss vid de samhällsproblem som helt uppenbart utgör det största hotet mot Sverige som ett gott land att leva i.
  6. Kvartal kommer aldrig att liera sig med några ideologiska eller partipolitiska intressen, vare sig till höger eller till vänster. Målet med verksamheten är och förblir att, med journalistiken som medel, bidra till ett fungerande offentligt samtal. Kännetecknande för ett sådant är att det förmår lyfta samhällsproblem och utmaningar på ett sätt som leder till en konstruktiv debatt som i sin tur kan föra till möjliga lösningar på problemen.
  1. I urvalet av vad vi publicerar och hur vi gör det, vägleds vi av våra ledord: Kunskap, nyfikenhet och integritet. Kvartals grundläggande syfte är att stärka det samhälle vi alla lever i och är beroende av. Ett sådant kännetecknas enligt vår vision av ett demokratiskt styrelseskick präglat av frihet och öppenhet, en fungerande marknadsekonomi och ett starkt skydd för universella mänskliga fri- och rättigheter som likhet inför lagen och rätten till personlig säkerhet.

Vad vi behöver din hjälp med för att lyckas

Kvartal är en liten nättidskrift med små resurser och få anställda. Likväl har vi en stor idé: Utöver det som beskrivits ovan vill vi att allt innehåll ska vara kostnadsfritt för alla att ta del av. Vi tror på att tillräckligt många nöjda användare är beredda att bidra frivilligt för att detta ska fungera. Som ett privat public service utan avgiftstvång, om man så vill.

Vi är evigt tacksamma gentemot de gåvogivare som har möjliggjort starten och utvecklingen av Kvartal till det vi är idag. Men nu är det hög tid för denna skuta att flyta på egen hand.

Men för att lyckas behöver vi förstås din hjälp. Under det kommande året är målet att en allt större andel av våra intäkter ska utgöras av små bidrag från många snarare än modellen som gällt under Kvartals första fas – stora bidrag från få. Vi är evigt tacksamma gentemot de gåvogivare som har möjliggjort starten och utvecklingen av Kvartal till det vi är idag. Men nu är det hög tid för denna skuta att flyta på egen hand. Så om du tillhör den växande skaran av nöjda användare och dessutom har den ekonomiska möjligheten att bidra med något till vår verksamhet – gör gärna det. Hur du går till väga kan du läsa mer om här. Inget bidrag är för litet. Det är de små bäckarna som när de rinner samman så småningom blir till en flod.

Enligt samma princip behöver vi din hjälp med att sprida vårt innehåll. Peter Santesson formulerade under Kvartals första tid fyra kriterier för hur publiken skulle reagera på en lyckad kvartalpublicering:

– Oj! Saker hängde inte ihop som jag trodde.

– Det här var viktigare än jag trodde!

– Varför har jag inte hört om detta – i vanliga medier på det här sättet?

– Detta måste fler få läsa eller höra!

Så när du tar del av något på Kvartal som du tycker andra borde läsa eller höra – dela det gärna vidare till dina vänner och bekanta. Det är så vår vision om ett fungerande offentligt samtal kan få fullt genomslag.

Vad vi aldrig kommer att bli  

För att återknyta till vad jag skrev inledningsvis: För en tidskrift som livnär sig på gåvor från sin publik är frestelsen stor att börja predika för kören genom att ständigt leverera analyser, krönikor och andra texter som bekräftar de uppfattningar publiken redan har. Kortsiktigt ger det säkert såväl stigande intäkter som hurrarop i kommentarsfälten. Men långsiktigt är min övertygelse att det är receptet för en långsam död. Dessutom står det i strid med vår övergripande idé: att bjuda på ett innehåll som får dig att tänka själv. Så räkna med att ibland sätta kaffet i vrångstrupen även i framtiden.

För att understryka det samlade budskapet ovan vill jag gärna citera två historiska personer på varsin sida av det politiska fältet: Vad gäller vår finansieringsmodell och filosofin om kostnadsfri journalistik passar Karl Marx bra:

”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.”

Vad gäller behovet av redaktionell integritet väljer jag några ord från Winston Churchill:

”Det finns bara en skyldighet, en säker väg. Och det är att försöka ha rätt.”

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.