Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Putins maktspel i Svarta havet och Afrika

Sergey Lavrov i Uganda i juli 2022. Foto: Hajarah Nalwadda /TT

Kontrollen över spannmålshandeln via Svarta havet är en nyckel för relationerna till delar av Afrika. Terrorforskaren Magnus Norell förklarar läget och varför den ryske utrikesministern varit på resa i Afrika nyligen.

Av Magnus Norell | 12 augusti 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Enligt English Collins Dictionary betyder ordet maskirovka ”the use, by Russia or the former Soviet Union, of military deception intended to confuse Western intelligence.”

Det är ett koncept som använts i Ryssland sedan åtminstone Tsar Alexander II, då det undervisades i ämnet i den militärhögskola som tsaren grundade. Det är således inte förvånande att Ryssland under president Vladimir Putin använder denna metod flitigt. Användningsområdena är många och brittiska Sunday Times beskrev det 2015: This is state-controlled, domestic maskirovka, a strange and effective confection of propagandadisinformation and entertainment.1

Det är nu drygt fem månader sedan Ryssland invaderade Ukraina, och kriget har inte gått som den ryske presidenten och militärledningen hade planerat. I stället för en snabb seger och störtandet av president Volodymyr Zelensky och hans regering har kriget alltmer kommit att bli ett ställningskrig där Ryssland anstränger sig att konsolidera sina erövringar sedan 2014, när Krimhalvön annekterades.

Läs mer Visa mindre