Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Politik |

Svensk pandemihantering liknar den i USA

George W Bush byggde upp en pandemiberedskap och Donald Trump skrotade den. Foto: Smith Collection/Gado/Getty Images.

Nästan en femtedel av alla dödsfall i världen har skett i USA. I boken The Premonition målar författaren Michael Lewis upp en bild av ett land med politiserade institutioner som gjort för lite och för sent för att stoppa smittan. Det finns likheter mellan den amerikanska och den svenska pandemihanteringen.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jonas A Eriksson | 15 juni 2021
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Under hösten 2019, bara månader innan coronapandemin bröt ut, presenterades Global Health Security index för första gången. Indexet är ett mått på hur förberedda länder var för epidemier och pandemier. Framtaget av det prestigefyllda Johns Hopkinsuniversitetet, den ideella organisationen Nuclear Threat Initiative (NTI) och analysföretaget the Economist Intelligence Unit (EIU).

Slutsatsen i rapporten, som inkluderade 195 länder, var att inget land var förberett för epidemier eller pandemier, men att det var stor skillnad i beredskap. Tätklungan bestod av rika länder i Nordamerika, Europa och Oceanien. Högst upp av alla placerades USA. Sverige intog sjunde plats. I botten fanns en rad afrikanska länder.¹

USA bäst förberett men flest döda

Trots att USA ansågs vara bäst förberett av alla länder i världen har landet haft flest smittade och flest döda enligt den officiella statistiken. Nästan 600 000 människor har avlidit i covid-19. Hur kunde det bli så? Den amerikanska författaren och finansreportern Michael Lewis tar sig an frågan i en nyligen publicerad bok, The Premonition.² Lewis har tidigare borrat i intressanta frågeställningar i finanssektorn i böcker som Liars Poker och The Big Short.

Läs mer Visa mindre