Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle

Brist på transparens om Sveriges avvikande strategi

Anders Tegnell borde vara mer transparent, anser Björn Olsen Janerik Henriksson/TT
Av Ludde  Hellberg | 2 april 2020
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Professor Björn Olsen vill se en nedsläckning av det svenska samhället – eller en förklaring till varför Sverige gör tvärtemot alla andra länder i Europa i kampen mot coronaviruset. Han sällar sig till den grupp kritiker som menar att svenska myndigheter inte är transparenta.

”Vad är det Anders Tegnell vet som inte vi vet?”, undrar han. 

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, var en av de första som kritiserade Folkhälsomyndigheten för att underskatta hotet från det nya coronaviruset. När den allmänna smittspridningen i Sverige nu är ett faktum ser han ingen annan lösning än en tillfällig men total nedsläckning av det svenska samhället. Antingen det – eller ökad transparens från Folkhälsomyndigheten om vad de bygger sin nuvarande strategi på.

– Vad är det Anders Tegnell vet som inte vi vet? Vad är det han vet som inte någon av de andra smittskyddsmyndigheterna vet? Det finns ingen transparens i budskapet. Sveriges politik är inte tillbakalutad längre – de har steppat upp ordentligt – men vi vet fortfarande inte varför Sveri

Läs mer Visa mindre