Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Baudin om nya samarbetspartiets terrorkopplingar: ”Inte den bilden jag fått”

För att säkra statsministerposten åt Magdalena Andersson gjorde S partisekreterare Tobias Baudin en uppgörelse med vilden Amineh Kakabaveh om att hans parti ska samarbeta med det kurdiska partiet PYD. Men när Baudin gästar Kvartals fredagsintervju känner han inte till att partiet har tydliga kopplingar till terrorstämplade PKK.

– Skulle det visa sig att det är så, det är klart att då kommer det inte bli något långvarigt samarbete, säger Baudin, som nu också kommenterar brottsmisstankarna mot infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Av Kvartals  redaktion | 3 december 2021
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det var inför den första statsministeromröstningen om Magdalena Andersson som Socialdemokraterna gjorde en ny uppgörelse med riksdagsvilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh. För att Kakabaveh skulle släppa fram Andersson som statsminister gick S med på att inleda ett fördjupat samarbete med det kurdiska partiet PYD, som var del av den koalition som besegrade IS i kriget i Syrien. I ett dokument undertecknat av den nytillträdde partisekreteraren Tobias Baudin framgår att S ”avser att fördjupa sitt samarbete med PYD”.

När Baudin nu gästar Kvartals Fredagsintervju känner han inte till att PYD har tydliga kopplingar till den av EU, USA och Nato terrorklassade kurdiska organisationen PKK, vars medlemmar också grundade PYD. Kopplingarna slås fast av flera ledande forskare på området, bland annat på London School of Economics, samt av den tyska motsvarigheten till Säpo, Verfassungsschutz.

– Den bilden jag har fått till mig är ju att det inte är så tydligt att det är på det sättet, men skulle det visa sig att det är så…det är klart att då kommer det inte bli något långvarigt samarbete, säger Tobias Baudin.

– PYD är ju ing

et systerparti till oss, däremot tycker vi att de har en viktig roll i nordöstra Syrien.

”Tycker inte att det har funkat”

I intervjun säger den tidigare fackförbundsledaren Baudin också att Socialdemokraternas strategi att fokusera på SD:s nazistiska rötter inte har fungerat bland LO-väljarna.

– Nej, jag tycker inte att det har funkat. Och det kan jag säga att de första valrörelserna jag själv var ute och valarbetade på LO, så pratade vi mycket om rötterna och hur rasistiskt parti det där var, och det lyssnade inte LO-medlemmarna till, säger Baudin.

– Och därför försöker jag verkligen fokusera på deras politik, och jag tycker att de har klarat sig alldeles för enkelt undan.

Anklagelserna mot Eneroth

I tisdags, samma dag som Magdalena Andersson presenterade sin nya regering, kom nyheten att Särskilda åklagarkammaren inleder en förundersökning mot infrastrukturminister Tomas Eneroth, som anklagas för att ha tagit en kvinnlig kollega på rumpan mot hennes vilja under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i början av november.

– Nu har det ju skett en anmälan och den får vi följa väldigt, väldigt noga och se vad den landar i. Vi tar ju allvarligt på alla de här händelserna som vi får reda på, säger Tobias Baudin.

Om det skulle gå så långt som till åtal, skulle det funka att ha en hög socialdemokratisk företrädare som är åtalad för ett sådant brott?

– Det är klart att det vore inte bra, men det ska jag ju såklart överlåta till Magdalena Andersson som nyvald statsminister att hantera.

Kvartals Fredagsintervju publiceras i dag klockan 13.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.