Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Baudin om nya samarbetspartiets terrorkopplingar: ”Inte den bilden jag fått”

För att säkra statsministerposten åt Magdalena Andersson gjorde S partisekreterare Tobias Baudin en uppgörelse med vilden Amineh Kakabaveh om att hans parti ska samarbeta med det kurdiska partiet PYD. Men när Baudin gästar Kvartals fredagsintervju känner han inte till att partiet har tydliga kopplingar till terrorstämplade PKK.

– Skulle det visa sig att det är så, det är klart att då kommer det inte bli något långvarigt samarbete, säger Baudin, som nu också kommenterar brottsmisstankarna mot infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Av Kvartals  redaktion | 3 december 2021
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det var inför den första statsministeromröstningen om Magdalena Andersson som Socialdemokraterna gjorde en ny uppgörelse med riksdagsvilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh. För att Kakabaveh skulle släppa fram Andersson som statsminister gick S med på att inleda ett fördjupat samarbete med det kurdiska partiet PYD, som var del av den koalition som besegrade IS i kriget i Syrien. I ett dokument undertecknat av den nytillträdde partisekreteraren Tobias Baudin framgår att S ”avser att fördjupa sitt samarbete med PYD”.

När Baudin nu gästar Kvartals Fredagsintervju känner han inte till att PYD har tydliga kopplingar till den av EU, USA och Nato terrorklassade kurdiska organisationen PKK, vars medlemmar också grundade PYD. Kopplingarna slås fast av flera ledande forskare på området, bland annat på London School of Economics, samt av den tyska motsvarigheten till Säpo, Verfassungsschutz.

– Den bilden jag har fått till mig är ju att det inte är så tydligt att det är på det sättet, men skulle det visa sig att det är så…det är klart att då kommer det inte bli något långvarigt samarbete, säger Tobias Baudin.

– PYD är ju ing

Läs mer Visa mindre