Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Varnar för antirasismen som infantiliserar svarta

Bara för att det finns rasism betyder det inte att den ”vakna” approachen är rätt, menar John McWhorter. Foto: Horst Galuschka/TT

Den amerikanske skriftställaren och lingvisten John McWhorter har blivit ett hett namn i USA med sin kritik av den dominerande woke-ideologin som han menar är skadlig för den svarta befolkningsgruppen. I stället för att låta sig bli hunsad av den nya religionen bör USA legalisera droghandel och förändra sättet som barn lär sig att läsa på, menar han.

Av Magnus Fiskesjö | 11 augusti 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I sin senaste bok Woke racism: How a new religion has betrayed Black America (Portfolio/Penguin, 2021) fokuserar John McWhorter på den skada som han menar att den dogmatiska antirasismen tillfogar svarta amerikaner, genom att infantilisera dem. Den påstår ju att rasprivilegierna sitter i hudfärgen, så att det inte spelar någon roll vad svarta företar sig. De är ju ändå födda till sin roll som undertryckta offer. Utbildning, arbete och så vidare har ingen betydelse. På samma sätt kvittar det lika om vita är fattiga och lågutbildade, de är ändå “privilegierade” från födseln, och borde skämmas för det.

Redan McWhorter själv är förstås ett levande exempel på hur fel denna tankegång är. Han är en framgångsrik intellektuell person som undervisar i bland annat lingvistik och musikhistoria vid Columbia University i New York. Han har publicerat över tjugo böcker, flera om det engelska språket. Och så är han själv svart, så det går inte att avfärda honom som en vit makt-företrädare eller “white supremacist,” så som annars lätt kunde ske (och ibland sker ändå).

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.