Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping, Magnus Thorén eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping, Magnus Thorén eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun11 augusti 2023

Allra-männen fick ingen rättvis rättegång

Laddar ...
För två år sedan dömdes Alexander Ernstberger och flera andra ledande företrädare för finansbolaget Allra i hovrätten till långa fängelsestraff. Berättelsen kring vad som hänt var tydlig och lätt att ta till sig: Allra lurade pensionsspararna på mångmiljonbelopp och levde lyxliv för pengarna. Men är historien mer komplicerad än så? Användes Allra – trots att det de gjort inte var olagligt – för att statuera exempel och för att rädda tilltron till pensionssystemet? Ja, den beskrivningen ger journalisten Thomas Sjöberg i podcast-dokumentären "En perfekt storm". Hör honom berätta om en annan sida av Allra-härvan. Han intervjuas av Jörgen Huitfeldt.

Fler avsnitt

Fredagsintervjun19 april 2024

Vi kämpar med att få kontroll över vilka som vistas i landet

Laddar ...
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard intervjuas av Magnus Thorén. Hon har en av de tyngsta portföljerna i regeringen. Litar hon på att EU:s nya migrationspakt kan förhindra en ny flyktingkris? Kommer hon kunna leverera på löftena om att skapa ordning när det gäller utvisningar, falska identiteter och så kallade papperslösa? Och hur ser hon på risken för en ny åsiktskorridor i flyktingfrågan när allt färre verkar våga stå för idéerna om öppna gränser och handhjärtan?

Fredagsintervjun12 april 2024

Vi blev lite tagna på sängen att
det blev så stor anstormning

Laddar ...
Rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede intervjuas av Henrik Höjer. Efter Rysslands anfall mot Ukraina skedde en rusning till hemvärnet. Svenska befäl har utbildat ukrainska soldater och har också lärt sig själva av ukrainarna. Hur påverkas hemvärnet av Sveriges inträde i Nato? Rikshemvärnschefen berättar också vilka tre saker hon inte ansågs ha rätt att göra, och vilka två hon ändå gjorde.

Fredagsintervjun5 april 2024

Det finns en tydligare allvarskänsla nu

Laddar ...
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Hans tal på Rikskonferensen i Sälen om att det kan bli krig i Sverige väckte många reaktioner. Alarmism som skrämmer barn, tyckte vissa. Men för Bohlin var talet bara en del i ett större projekt: att få fler svenskar att inte bara hoppas på det bästa utan att också, i stort som smått, planera för det värsta.

Fredagsintervjun29 mars 2024

Att låtsas att volymer inte spelar roll var helt galet

Laddar ...
Den tidigare generaldirektören för Migrationsverket Mikael Ribbenvik Cassar intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Han är långvägaren som till sist fick leda hela myndigheten. Och under sitt kvartssekel på Sveriges mest utskällda myndighet har han varit med om flera svängningar: Från "järnkäkarna" på Statens invandrarverk som utgick från att alla asylsökande ljuger om allt till de vidöppna gränserna 2015. – Migrationsfrågan är underskattad. Den har fortfarande kraften att hjälpa och stjälpa regeringar, säger han.

Fredagsintervjun22 mars 2024

Rekordmånga väpnade konflikter i världen nu

Laddar ...
Freds- och konfliktforskaren Therese Pettersson intervjuas av Henrik Höjer. Forskargruppen UCDP började räkna döda och skadade i konflikter för ungefär 40 år sedan. Idag är de den ledande källan som används av forskare och journalister runt om i världen. Det innebär bland annat att värdera hur pålitliga siffrorna är från Hälsoministeriet i Gaza. Men en uppgift som kan låta som ett torrt räknande innebär i praktiken bland annat att sitta och skärskåda vidriga filmer där människor lider och dör. ”Vi tar stöd av varandra”, säger Therese Pettersson.
Fler avsnitt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.