Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Kontrollen över samtalet måste återerövras

Den 28 maj undertecknade president Trump, här med justitieminister William Barr, ett beslut som är tänkt att sätta stopp för att Twitter censurerar tweetar. Foto: healah Craighead/White House/TT
Av Jonathan  Lundqvist | 3 juni 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på texten I korthet Stöd KvartalLästid 12 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Att ett fåtal företag har möjlighet att kontrollera den offentliga diskussionen är ett demokratiproblem. Och inte förenligt med yttrandefriheten.

Amerikanska Section 230, och motsvarande europeisk lag, som reglerar kommunikation på nätet innebär att plattformar inte är juridiskt ansvariga för vad de som skrivs eller sägs. Detta har möjliggjort plattformarnas spektakulära tillväxt.

Historiskt har yttrandefrihet skyddats genom att lagstiftningen varit svår att ändra och
därmed mindre känslig för nycker i opinionen. I dag kan Youtube och andra
tjänster stoppa eller begränsa röster utan att behöva motivera.

Plattformarna bör få tydliga ramar för innehållet. Det mest sannolika är att demokratin tar tillbaka vissa uppdrag från företagen, att man låter det demokratiska rättsväsendet få fälla avgöranden.

 

Idag kontrolleras de medieplattformar som huserar den offentliga debatten nästan helt av kapitalstarka företag som allt mer tar rollen som redaktörer för det offentliga samtalet. För att bibehålla yttrandefrihet kan inte rättigheter tillåtas förlora relevans för att i stället ersättas av användaravtal och community-regler utan demokratisk insyn, skriver Jonathan Lundqvist, skribent och tidigare ordförande för Reportrar utan gränser.

President Trump är ursinnig igen. Under den senaste tiden har Twitter, presidentens direktkanal till miljoner människor runt om i världen, punktmarkerat några av hans uttalanden. Det första, som handlade om att poströster öppnade för valfusk, försågs med en varningstext.1 Det andra, som handlade om att polisen kommer att skjuta om affärer plundras i samband med upplopp2, hindrades från vidare spridning eftersom det ansågs våldsförhärligande. Trump svarade snabbt; färdigt i byrålådan låg ett förslag till ändring av de lagar som reglerar Twitter och andra plattformar.3

Riktad kampanj?

Bakgrunden är att

Läs mer Visa mindre