Totebag på köpet!
Ingen bindningstid.
Reklamfri lyssning och
unikt extramaterial
Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Kvartal. Synpunkter och tips: viktor.barth-kron(a)kvartal.se.
Jimmie Åkessons krav på en ordentlig utvärdering av EU-medlemskapet har visst fog för sig, tycker panelen.
Den återstartade Natoprocessen, rosornas krig i Botkyrka och prisregleringarnas återkomst avhandlas i veckans panel.
Panelen analyserar radions första partiledarutfrågningar.
Bråken följde manus och alla önskade varandra glad sommar. Det kändes som att vara tillbaka i juni 2015, rapporterar Viktor Barth-Kron.
Att förändra ett parti är svårt nog i sig. Det blir knappast lättare om man inte ens vågar söka mandat för det, skriver Viktor Barth-Kron.
Veckopanelen med Lasse Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping, Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Inga-Britt Ahlenius, f d chef för Riksrevisionsverket. Viktor Barth-Kron medverkar också. KD:s uppgång och L:s nedgång i SCB analyseras, liksom KU-kritiken mot Annika Strandhäll och hur fem barn kunde isoleras i åratal i en villa i Ystad. Programledare är Staffan Dopping.
Liberalerna har för få väljare – och Kristdemokraterna har för många. I alla fall enligt partierna själva. Viktor Barth-Kron förklarar.
Stämningen är god och kandidaterna överens: Nu måste något hända. Viktor Barth-Kron har besökt Liberalernas partiledardebatt.
Väljarna är visserligen medskyldiga, men den svenska vänsterns avveckling är till betydande del självförvållad. Viktor Barth-Kron skriver om en något yrvaken debatt.
Framtiden har valt oss socialdemokrater, sa Magdalena Andersson i sitt linjetal på kongressen i Göteborg.
Alla partier vann EU-valet – åtminstone enligt alla partier. Sveriges nya samhällsmagasin, med Viktor Barth-Kron, har den enda valrapport du behöver.
Samarbetet mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna bygger på ett rakt utbyte: Sakpolitik mot utnämningsmakt. Än så länge trivs bägge bra med det, och därför var tisdagens misstroendeomröstning helt logisk.
Alla kunde hitta sin egen lilla seger i EU-valet – utom möjligen Vänsterpartiet och Fi. Kvartals Viktor Barth-Kron sammanfattar valkvällen i fem punkter.
Toppkandidater från nio partier möttes på torsdagen i slutdebatt i Kvartals regi. Här kan du ta del av hela sändningen – som podd eller i videoform.
EU-valet är här nu – vare sig du vill det eller inte. Sveriges nya samhällsmagasin ger dig några goda råd på vägen till vallokalen.
Veckopanelen med Sofie Löwenmark, medgrundare av Stiftelsen Doku, Henrik Mitelman, krönikör på Dagens Industri och Sofia Arkelsten, seniorkonsult och tidigare moderatpolitiker. Om försvarsberedningen som stupade på mållinjen, Säpos offensiv mot salafister och statens ansvar när fler kommuner går med underskott. Hör också Kvartals politiske kommentator Viktor Barth-Kron. Programledare är Staffan Dopping.
Stefan Löfvens ministrar är nu också Liberalernas ministrar. Januarisamarbetet klarar inte många fler veckor som den här, skriver Viktor Barth-Kron.
När kan man absolut inte göra upp med SD, och när är det tvärtom att ta ansvar för demokratin? Sveriges nya samhällsmagasin reder ut den kanske allra mest förvirrade frågan i svensk politik.
Frågan om varför förtroendet för vissa partier och politiker minskar sysselsätter många. Kanske finns en delförklaring som är så enkel att få ens verkar tänka på den, skriver Viktor Barth-Kron.
Den nuvarande regeringen är förvisso lite märklig. Men är alternativet verkligen mer logiskt? Teoretisk slutduell i veckans upplaga av Sveriges nya samhällsmagasin, med Viktor Barth-Kron.
En utomjording skulle ha lite svårt att förstå partiledarnas hållning i EU-politiken, konstaterar Viktor Barth-Kron.
Genom en gemensam debatturné släpper Jan Björklund in Jimmie Åkesson i värmen, varnar en del. I själva verket är det nog snarare tvärtom, konstaterar Viktor Barth-Kron.
Den svenska modellen ska avvecklas – men UTAN stöd från SD! I svallvågorna från första maj analyserar Viktor Barth-Kron socialdemokratins fjärde historiska fas. Se Sveriges nya samhällsmagasin – exklusivt hos Kvartal.
På första maj ska arbetarrörelsen gå i opposition mot samhällsproblemen. I år blir det både lättare och svårare än på mycket länge, konstaterar Viktor Barth-Kron.
Socialdemokraterna har börjat ta parti för sina liberala utpressare. Kanske blir det trots allt Vänsterpartiet som släpar gisslan ut ur fångenskapen, skriver Viktor Barth-Kron.
EU-valet är inte en folkomröstning mellan Lille Skutt och Sauron – det är mycket värre än så. Sveriges nya samhällsmagasin är tillbaka. Se det här.
Liberalerna ska inte i första hand välja en politiker, de ska välja en identitet. Så varför inte satsa på sin egen? Viktor Barth-Kron har landat i en slutsats.
Världspremiär på Kvartal! På den 50:e dagen efter nedläggningen av ”Viktors val” återuppstår Viktor Barth-Kron med ett nytt, ännu mer ledande samhällsmagasin.
Att forma en gemensam ”berättelse” utifrån januariöverenskommelsen blir lite som att länsa en loppmarknad, hälla in allt i vardagsrummet och sedan kalla in en konsult för att sätta namn på inredningsstilen, skriver Viktor Barth-Kron.
Veckopanelen tar sig an Nyamko Sabunis utspel om att hon vill bli partiledare, vårändringsbudgeten och dess starka centerprofil och Dramatens avsked till teaterchefen Erik Stubö. I panelen: Ann Heberlein , Jenny Lindahl och Jan Larsson. Vidare medverkar Kvartals politiske kommentator Viktor Barth-Kron. Samtalet leds av Staffan Dopping.
Ingen kommer undan kampen För eller Emot Populismen. Inte ens nästa generations skidskyttar och konståkare, skriver Viktor Barth-Kron.
Efter att i fyra och ett halvt år ha gjort sitt bästa för att slippa undan verkar Centerpartiet ha upptäckt att det är kul att skapa politik på riktigt. Återstår bara en fråga: Varför sätter ni er inte i regeringen?
När Moderaterna samlas i Karlstad är det för att sopa ihop resterna av allt som gått snett och starta om projektet. Riktningen är tydlig: Bakåt, framåt, höger. Viktor Barth-Kron rapporterar.
I vanliga fall börjar man med politiken, och försöker sedan övertyga väljarna om att den är något att ha. Kristdemokraterna har råkat göra tvärtom, skriver Viktor Barth-Kron.
Ingen orkar umgås med någon som bara går runt och ältar hur det kunde ha varit i stället. Moderaternas utgångsläge är mycket bättre än de själva verkar vilja se – de behöver bara lite fler väljare, skriver Viktor Barth-Kron.
Valet till Europaparlamentet beskrivs genomgående som en folkomröstning mellan Emmanuel Macron och Ungern. Roligt för dem, förstås, men det är lite svårare att förstå varför de svenska partierna ställer upp på det hela, skriver Viktor Barth-Kron.
Swedbank har löpt gatlopp i veckan, tv-dokumentären om Josefin Nilsson har upprört och EU-parlamentet har beslutat om skärpta bestämmelser om upphovsrätt. I panelen: Aida Hadzialic, jurist, tidigare statsråd och knuten till Nordic West Office, Olof Lavesson, tidigare ordförande i riksdagens kulturutskott och Lars Ohly, tidigare ordförande i Funktionsrätt Sverige och Vänsterpartiledare. Bisittare: Viktor Barth-Kron. Programledare: Staffan Dopping.
Kristdemokraterna åker på kommundagar med Alf Svensson-siffror i ryggen. Till festen serveras moderata kanapéer, skriver Viktor Barth-Kron.
Socialdemokraternas träff i Örebro har ett tydligt tema. Det temat är dock inte socialdemokratisk politik, skriver Viktor Barth-Kron.
Veckopanelen Special direkt från Socialdemokraternas mellankongress i Örebro. Panelister är Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO, Daniel Suhonen, chef för Katalys, Lydia Wålsten, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Viktor Barth-Kron, politisk kommentator på Kvartal. Programledare är Staffan Dopping.
Om du tvingas kämpa mot ”dagordningen” i val efter val så måste du nog förr eller senare ställa dig frågan: Är det verkligen en ”dagordning”? Viktor Barth-Kron analyserar socialdemokratisk analys.
Trött på isvindar, snöglopp och evighetslånga förkylningar? Tänk positivt: Du kunde ha varit valberedare i Liberalerna. Det skriver nytillskottet Viktor Barth-Kron i sin första text för Kvartal.
Dags att räkna Sveriges invånare, enligt både S och M. Vad betyder Löfvens ord om invandring och brottslighet? Och är det hets mot folkgrupp att bränna en bok? Veckopanelen med Inga-Britt Ahlenius, Lisa Pelling och Viktor Barth-Kron.
Veckopanelen med Daniel Suhonen, Inga-Britt Ahlenius, Henrik Mitelman och Viktor Barth-Kron. Om Löfvens kritiserade tv-intervju, kommunernas svarta hål och Sverigedemokraternas bortslipande av kanter.
En statsminister i surmulen strid med den politiska dagordningen. Har vi inte upplevt det här förr?
Det fina med europeiska val är att alla kan hitta bevis på att de själva tänker rätt, skriver Viktor Barth-Kron.
Att rikta misstroende mot apparatens mest lojala kugge är märkligt på flera sätt, skriver Viktor Barth-Kron.
Berättelsen om liberalismens pågående död är mycket populär. Däremot inte helt sann, skriver Viktor Barth-Kron.
Ardalan Shekarabi har vräkt av locket på S-debatten om migration. Var det landar är dock fortfarande en öppen fråga.
När flest nyheter vinner blir det viktigare att reformerna är många än att de är efterfrågade.
Moderaternas tidigare finansminister har, medvetet eller inte, kommit med några obekväma medskick.
Den som hoppas att den svenska migrationskommissionären Ylva Johansson ska riva murarna i Fästning Europa lär bli besviken.
Utspelskarusellen är förvirrande för publiken och ovärdig för medierna. Någon borde våga stiga av.
Utvecklingen i London borde vara avskräckande för alla som vill ändra det svenska valsystemet.
Dags för ännu ett varv av föreställningen ”kampen om KD:s värdegrund”. Det börjar faktiskt bli lite fånigt.
Viktor Barth-Kron sammanfattar höstens partiledardebatt i SVT. Är det dags att prova ett nytt format?
Om en svensk debatt pågår tillräckligt länge kommer den förr eller senare att börja handla om SD, konstaterar Viktor Barth-Kron.
Förtroendet för politiken mår inte riktigt bra när det alltid satsas på välfärden i riksnyheterna, men skärs ned i lokaltidningen.
När Liberalerna samlas till landsmöte i Västerås handlar det mesta, än en gång, om andra partier.
De flesta problem i Sverige tycks nu för tiden utgå från det lokala självstyret. När drar regering och riksdag den logiska slutsatsen av sina resonemang? undrar Viktor Barth-Kron.
En ny termin har börjat i det eviga slaget om Sverigebilden. Den här gången gäller det knark. Viktor Barth-Kron rapporterar.
Ulf Kristersson blev Nyamko Sabuni, Nyamko Sabuni blev Erik Ullenhag och Annie Lööf blev Stefan Löfven. Viktor Barth-Kron sammanfattar en något förvirrad vecka.
"Lita aldrig på en folkpartist", muttrade generationer av moderater. Nu har de fått grönt sällskap, skriver Viktor Barth-Kron.
Vid kris – sparka materialförvaltaren och revisorn. Men låt för guds skull ingen skugga falla på toppen.
Ingen blir glad av den mediedrivna utspelscirkusen. Det parti som bryter mönstret borde ha en del att vinna, skriver Viktor Barth-Kron.
Moderaterna har åtagit sig två uppdrag. Det kan i längden bli vanskligt att kombinera dem, skriver Viktor Barth-Kron.
Talar statsministern för regeringen? Bråket med MP innehåller stora ord och lite substans, konstaterar Viktor Barth-Kron.
Liberalerna fick till slut sin nya partiledare. Hur det ska bli med alla farhågor och förhoppningar är dock även fortsättningsvis höljt i dunkel.
Vår måttfullhet var alltför måttlös. Resten av världen förstod inte sitt eget bästa den här gången heller, konstaterar Viktor Barth-Kron.
Bland alla tillkrånglade analyser av SD:s tillväxt finns en bortglömd öppen dörr, skriver Viktor Barth-Kron.
Centerpartiet upplever sin bästa tid på generationer. Snart kan allt bli jobbigare, skriver Viktor Barth-Kron från partistämman i Karlstad.
Kvartals Viktor Barth-Kron bjuder på specialskrivna snapsvisor. Här finns något för alla – oavsett parti och ideologi!
Veckopanelen om Palmemordets eventuella lösning, hur tonårsrånen ska tacklas och om Löfvens kris. Är hans ställning hotad på riktigt?
Det finns ingen motsättning mellan att helgonförklara sina avgångna ledare och att ta djupaste avstånd från deras politik. Titta bara på Socialdemokraterna, skriver Viktor Barth-Kron.
I veckans panel om veckans våldsvåg i Malmö och sprängningen i Linköping, om varför välfärden kommer att sakna 90 miljarder kr om några år och om regeringens förslag om framtidens public service. Kommer det att tysta kritikerna?
Nyamko Sabuni är både populär och förändringsbenägen, och därför naturligtvis otänkbar som partiledare just i Liberalerna. Sveriges nya samhällsmagasin förklarar.
Viktor Barth-Kron, Inga-Britt Ahlenius och Lisa Bjurwald om terrorn i Frankrike och svenska reaktioner, nya hårdare regler mot coronasmitta, regeringens vägval om LAS och DN:s grepp att göra Greta Thunberg till chefredaktör för en dag.