Totebag på köpet!
Ingen bindningstid.
Reklamfri lyssning och
unikt extramaterial
Micael Kallin är nationalekonom och journalist.
Sverige har blivit ett avdragssamhälle – ökning med 300 procent sedan 2007.
I denna, den tredje och sista artikeln i artikelserien "De osynliga", granskar Micael Kallin hur det är möjligt att stora samhällsgrupper halkat efter utan att det har gett ett större avtryck i samhällsdebatten. Fram tonar en bild av att både media och politiker vänt dem i utanförskap - de osynliggjorda - ryggen.
I del 2 av Kvartals artikelserie "De osynliga" granskar journalisten Micael Kallin några vanliga påståenden i debatten: Att det lönar sig för lite att gå från bidrag till arbete och att staten inte har råd att ge högre ersättningar till långtidssjuka och arbetslösa. Han visar att de statliga ersättningarna i själva verket går med stora överskott. Ytterligare visar Michael Kallin också att det – tvärtemot vad många tror – är medel- och överklassen som får tillbaka mest från staten i form av avdrag och bidrag.
Sverige är det land i OECD där inkomstklyftorna växer snabbast och mest. Frilansjournalisten Micael Kallin tillhörde själv länge den välbeställda medelklassen tills han för tio år sedan oväntat drabbades av en allvarlig sjukdom och plötsligt var i behov av det skyddsnät som han under många år betalat in skatt till. I denna första del berättar Micael Kallin om hur dramatiskt och snabbt klyftorna faktiskt har växt mellan dem som arbetar och de som av olika skäl inte gör det.
Sämre luktsinne är ett av de tydligaste symtomen på covid-19, men också vid sjukdomar som Parkinsons. Nu intensifieras forskningen om luktsinnet och forskare hjälper drabbade.
Medan public service rapporterar om vegankorvar hotas barnfamiljer med vräkning i Sverige – är programmet ”Ekonomibyrån” bara för de välbärgade?
Justitieministern hävdar att ”vi burar in fler än någonsin” i Sverige. Men när Kvartal går till botten med siffrorna visar det sig snarare vara tvärtom.
Sverige har sedan brottsbalkens tillkomst år 1965 en unik lagstiftning, där en person som anses ha varit otillräknelig vid brottstillfället ändå kan straffas, skriver Micael Kallin.
År 1994 låg kostnaderna för LSS i Sverige i nivå med våra grannländer. Ett decennium senare var de nästan dubbelt så höga i Sverige som i övriga Norden. Micael Kallin har räknat på vad som skulle bli den stora frihetsreformen.
Guldbaggegalans stora vinnare Spring Uje spring vågar inte tala ärligt om Parkinsons sjukdom utan förminskar den till gullig fumlighet. Det skriver Micael Kallin, själv parkinsonssjuk.
I del två av artikelserien Valfrihetsrevolutionen skriver journalisten och nationalekonomen Micael Kallin att privatiseringar och valfrihetsreformerna av välfärden i hög grad har misslyckats och menar att det i första hand är ideologi som styrt reformarbetet, inte gedigna analyser och fakta.
I del ett av artikelserien Valfrihetsrevolutionen granskar journalisten och nationalekonomen Micael Kallin utfallet av de omfattande reformerna inom skola, sjukvård och socialförsäkring som inleddes 1991. Har välfärden förbättrats på det sätt som det var tänkt när reformerna inleddes?
Relativt få kriminella utländska medborgare utvisas, visar en granskning av journalisten Micael Kallin.