Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Något är ruttet med bilden av staten Danmark

Mette Frederiksen, de danska socialdemokraternas partiledare. Till höger anhängare av det starkt islamfientliga partiet Stram Kurs. (Foto: TT Nyhetsbyrån Henning Bagger respektive Mads Claus Rasmussen)
Av Ola Wong | 15 maj 2019
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
I korthet Stöd KvartalLästid 9 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ I Danmark väntas socialdemokraterna vinna valet, välfärd och klimat är heta frågor och högerpopulisterna tappar inflytande. Men den svenska bilden av Danmark är den om ett land som stadigt blir mer “oanständigt”.

/ I svenska medier används Danmark som ett varnande exempel för vad som kan hända med Sverige. Norska NRK fokuserar i sitt reportage om valet istället på att klimatet och välfärd dominerar valkampanjen efter att Socialdemokraterna svängt om till en stram invandringspoiltik.

/ Danmark har fina siffror på jobb och utbildning för invandrare och kriminaliteten minskar. Förra året kom rekordfå asylsökande och 1600 beviljades asyl.

/ Det finns en generell risk att utrikesbevakningen reduceras till en spegel för inrikespolitik. Omvärlden får agera projektionsyta för fantasier om vad som kan hända om Sverige genomför en viss politik, eller agera spegel för hur svenskarna vill se sig själva.

I svenska medier skiftar Danmark stadigt till mörkare nyanser av brunt. I verkligheten backar främlingsfientliga partier, klimatet är den heta nya frågan och Socialdemokraterna ser ut att vinna valet efter att ha gått över till vad de kallar en ”realistisk” invandringspolitik. Kvartals Ola Wong undrar om det är något ruttet med bilden av staten Danmark.

Jag var i Norge i april och tittade på ett nyhetsinslag på norska NRK om det danska folketingsvalet. Reportern berättade att för första gången på 20 år är invandringen inte den stora valfrågan i Danmark.

Läs mer Visa mindre