Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Kultur |

Något är ruttet med bilden av staten Danmark

Mette Frederiksen, de danska socialdemokraternas partiledare. Till höger anhängare av det starkt islamfientliga partiet Stram Kurs. (Foto: TT Nyhetsbyrån Henning Bagger respektive Mads Claus Rasmussen)
Av Ola Wong | 15 maj 2019
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil I korthet Lästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ I Danmark väntas socialdemokraterna vinna valet, välfärd och klimat är heta frågor och högerpopulisterna tappar inflytande. Men den svenska bilden av Danmark är den om ett land som stadigt blir mer ”oanständigt”.

/ I svenska medier används Danmark som ett varnande exempel för vad som kan hända med Sverige. Norska NRK fokuserar i sitt reportage om valet istället på att klimatet och välfärd dominerar valkampanjen efter att Socialdemokraterna svängt om till en stram invandringspoiltik.

/ Danmark har fina siffror på jobb och utbildning för invandrare och kriminaliteten minskar. Förra året kom rekordfå asylsökande och 1600 beviljades asyl.

/ Det finns en generell risk att utrikesbevakningen reduceras till en spegel för inrikespolitik. Omvärlden får agera projektionsyta för fantasier om vad som kan hända om Sverige genomför en viss politik, eller agera spegel för hur svenskarna vill se sig själva.

I svenska medier skiftar Danmark stadigt till mörkare nyanser av brunt. I verkligheten backar främlingsfientliga partier, klimatet är den heta nya frågan och Socialdemokraterna ser ut att vinna valet efter att ha gått över till vad de kallar en ”realistisk” invandringspolitik. Kvartals Ola Wong undrar om det är något ruttet med bilden av staten Danmark.

Jag var i Norge i april och tittade på ett nyhetsinslag på norska NRK om det danska folketingsvalet. Reportern berättade att för första gången på 20 år är invandringen inte den stora valfrågan i Danmark. Istället är det klassiska välfärdsfrågor som dominerar med klimatet som uppstickare och ny hetaste fråga. Och den som förväntas gå mot storseger är Socialdemokraternas Mette Frederiksen, en dynamisk kvinna som kan bli Danmarks yngsta statsminister någonsin. [1] NRK anger som orsak till S:s framgång att Mette Frederiksen gått över till övriga partiers åsikt i invandringsfrågan ”Vi har blivit klokare” som hon uttrycker det, enligt NRK. Det råder nu konsensus om en stram invandringspolitik i Danmark. I mitt stilla sinne tänkte jag att oavsett var man står politiskt så var det e

Läs mer Visa mindre