Åkesson anklagade Löfven för den fortsatt stora invandringen till Sverige och hänvisade till det totala antalet beviljade uppehållstillstånd 2019, vilket var nästan 120 000.
Löfven svarade:
”När Jimmie Åkesson nu nämner en siffra på över 100 000 räknar han också in egna företagare, gästforskare, ingenjörer, civilingenjörer och it-designers. Det är människor som vi behöver här i landet. Jimmie Åkessons besked nu till svenska företag och svenska myndigheter är att dessa människor inte ska få komma in i Sverige.”1
Meningsutbytet fortsatte och Stefan Löfven landade i ett högst verifierbart konstaterande:
”Den största delen av invandringen är arbetskraftsinvandring”.
Missvisande bild av verkligheten
Hur såg då invandringen till Sverige egentligen ut förra året? Bestod den, som Stefan Löfven antydde, till stor del av högutbildade, och bestod den
Räknar man också in kategorierna egna företagare, gästforskare och internationellt utbyte/praktikanter/idrottsutövare stiger andelen till totalt 23,5 procent.
Adderas även arbetstagares anhöriga når vi slutligen 36 procent av alla beviljade uppehållstillstånd 2019. Stefan Löfvens påstående om att ”den största delen av invandringen är arbetskraftsinvandring” stämmer alltså inte, även om man räknar in arbetstagares anhöriga.
Även arbetskraftsinvandrarnas utbildningsnivå – vilken man kan anta att Löfven syftar på när han nämner ”ingenjörer, civilingenjörer och it-designers” – är värd att titta närmare på.
Av alla arbetstillstånd som beviljades förra året gällde 38 procent yrken med krav på högskolekompetens eller mer.3
En relativt hög andel, kan tyckas, men av det totala antalet beviljade uppehållstillstånd – som ju var vad Löfven och Åkesson debatterade – utgör gruppen endast sju procent.
Bortsett från den rena felaktigheten om arbetskraftsinvandringens storlek är det svårt att hävda att Stefan Löfven här far med ren osanning, men det är samtidigt inte långsökt att påstå att det framstår som att han målar upp en missvisande bild av verkligheten.
Grupper som lyfts fram utgör en liten andel av invandringen
De grupper han väljer att lyfta fram utgjorde mycket små andelar av det totala antalet beviljade uppehållstillstånd förra året.
Egna företagare: 0,08 %
Gästforskare: 1%
Arbetstagare i yrken med krav på högre utbildning: 7 %
Andra grupper stod för betydligt större andelar.
- Asylsökande: 16 %
- Anknytning – flykting-/asylgrunder (familjeåterförening): 6 %
- Övrig anknytning: 20 %
- Arbetstagare i yrken utan krav på högre utbildning: 11 %
Frågan är vad som händer med Sverige på lång sikt när en statsminister så lättvindigt slänger sig med halvsanningar i riksdagens talarstol. Jag tror inte att det missgynnar Jimmie Åkesson – om det nu var det som var meningen.
Kvartal har sökt statsminister Stefan Löfven, som via sin pressekreterare Gösta Brunnander avböjer att kommentera sitt uttalande med hänvisning till en kommande granskning i riksdagens konstitutionsutskott. Efter onsdagens partiledardebatt KU-anmälde Sverigedemokraterna Stefan Löfven för uttalandet om arbetskraftsinvandringens storlek.
Moderaterna har även KU-anmält Morgan Johansson efter Kvartals granskning av justitie- och migrationsministerns Twitter-inlägg. Morgan Johansson står dock kvar vid det han skrivit, rapporterar Expressen.4 I en kommentar, via sin pressekreterare Adriana Haxhimustafa, skriver han:
”Jag står fast vid min bedömning att de farhågor kritikerna hade kring lagförändringen inte blivit verklighet.”
Noter
1, Se 55 minuter in i sändningen https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/partiledardebatt/partiledardebatt_H7C120200115pd)
4, https://www.expressen.se/nyheter/morgan-johansson-ku-anmald-for-sina-uttalanden-om-migration/
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt