I gårdagens Agenda (14 juni) pressades statsminister Stefan Löfven om Sveriges höga dödstal i covid-19. Han försvarade sig bland annat genom att återkommande använda begreppet överdödlighet.
”Sverige har faktiskt nu en överdödlighet som är normal för den här tiden på året”, sade Stefan Löfven. Vad betyder detta?
– Överdödligheten kan inte vara normal. Detta begrepp betyder ju att fler än väntat dör för säsongen eller årstiden, säger Tomas Johansson, som är befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån.
Stefan Löfven fortsatte sedan i Agenda:
”När vi tittar på överdödligheten, alltså all dödlighet, för att sålla bort det som kanske blir fel om vilken sjukdom man faktiskt har, då är Sverige nu nere på det tal överdödlighet som faktiskt är normalt fö
Vad säger då SCB om detta?
– Det beror ju lite på vilken tidsenhet man använder. Vi har ju haft en överdödlighet varje dag i Sverige från den 20 mars till den 27 maj, det vill säga högre dödstal än snittet för de fem senaste åren, säger Tomas Johansson.
Men på veckonivå så har vi faktiskt ännu en liten överdödlighet fram till och med vecka 23, som var 1–7 juni, förklarar han. Och eftersom eftersläpningen av inrapporteringen av dödsfall är drygt en vecka, kanske runt tio dagar, så är detta är de senaste siffrorna vi har.
Tomas Johanssons uppgifter bekräftas även av ett pressmeddelande som gick ut idag (15 juni), som säger att ”under vecka 23 registrerades ändå en viss överdödlighet”.
Efter denna vecka har vi alltså inga säkra data.
Så viss överdödlighet föreligger, och det finns ingen normal överdödlighet.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt