Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik

Kung Boris är en varning till liberaler och socialdemokrater

Vinnaren på Brexit premiärminister Boris Johnson bredvid valets förlorare Jeremy Corbyn. Foto: Splash News/TT
Av Leif Pagrotsky | 20 december 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Mediabilden av att Boris Johnson har vunnit en jordskredsseger är missvisande. Det var remain-partiet Liberaldemokraterna som ökade mest i väljarstödet medan Tories framsteg mest beror på det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar. Den stora förändringen är Labours kollaps – och det borde vara en larmsignal för Liberalerna och Socialdemokraterna, skriver Leif Pagrotsky i en analys.

Visst är det sant att Boris vunnit en maktmässig jordskredsseger, det är också fullt motiverat att säga att han personligen har vunnit den. Han har manövrerat skickligt med hjälp av sin fördomsfria inställning till fakta och löften. Han har vänt serienederlag i parlamentet till seger hos väljarna. Han förstod bättre än såväl medierna som rivaler att folk var urlessa på tjafs och ändlöst taktiserande, han ensam erbjöd punkt och avslut. Han har dessutom skickligt utnyttjat att oppositionen leddes av en person med ännu lägre förtroende än hans eget blygsamma anseende.

Båda partierna var splittrade i valets huvudfråga, men Boris agerade hänsynslöst och skickligt och hans parti kunde möta väljarna med ett rakt och tydligt budskap som gick a

Läs mer Visa mindre