I de två första avsnitten har Kvartals Jörgen Huitfeldt, Markus Uvell från Nordic PA Research och Karin Nelsson från Inizio koncentrerat sig på de väljare som på engelska brukar kallas ”somewheres”, det vill säga människor som huvudsakligen känner en förankring i sin hembygd och med andra som också bor där. Nu är det dags att ta steget över till gruppen ”anywheres” – eller ”varsomhelstare” som vi döpt dem till. Först ut är de som ser ljust på framtiden: De utgör ungefär 30 procent av svenskarna och är en växande grupp.
Den här gruppen är överrepresenterad bland rödgröna väljare, men också bland liberaler och centerpartister.
Markus Uvell ger oss en kort genomgång a
– Där gör de nog en korrekt bedömning, säger Markus Uvell.
– De har bra jobb, är välutbildade och födda i Sverige och då får man det oftast bättre. Så deras optimism är en kombination av värderingar och en realistisk bedömning av den egna framtiden
– Detta är den grupp väljare som är mest engagerade i klimatfrågor, säger Karin Nelsson.
– Och den som är minst kritisk mot flyktinginvandringen. Det betyder i dagens restriktiva klimat att det är ungefär fifty–fifty i gruppen mellan ökad och minskad flyktinginvandring. Samtidigt ser de förtjänster med invandringen och bejakar det mångkulturella samhället.
”När det gäller exempelvis synen på brottslighet sticker den här gruppen ut. Man uppfattar inte att den har blivit värre och ställer heller helt enkelt inte upp på världsbilden att Sverige blivit våldsammare på grund av invandringen.”
Den här gruppen är överrepresenterad bland rödgröna väljare, men också bland liberaler och centerpartister.
– Historiskt har ju socialdemokraterna alltid samlat väljare från olika håll, både medvetna och radikala och mer pragmatiskt inställda som ofta har en konservativ inställning i övrigt. Det här är helt enkelt den urbana delen av Socialdemokraterna och numera också Centerpartier.
Att Annie Lööf är populär i gruppen är ingen tillfällighet.
Den optimistiske någonstansaren ser inte särskilt stora problem med samhällsutvecklingen.
– När det gäller exempelvis synen på brottslighet sticker den här gruppen ut, fortsätter Markus Uvell.
– Man uppfattar inte att den har blivit värre och ställer heller helt enkelt inte upp på världsbilden att Sverige blivit våldsammare på grund av invandringen.
– Skolan är däremot ett område som den här gruppen känner viss oro inför, säger Karin Nelsson.
– Det är något de vill att samhället ska prioritera. Minst viktig för dem är däremot Sveriges ekonomi och lag och ordning.
Men båda våra opinionsexperter är överens om att det här är en väljargrupp inget parti kan känna sig särskilt säker på. De har ett stort politiskt intresse, de läser mycket och tar snabbt till sig ny information, ofta från en global kontext. Det gör dem lättrörliga. Det kan lätta byta parti, exempelvis om en partiledare framstår som engagerad i de frågor som väljargruppen brinner för. En ledare som visar energi och rätt värderingar och ingjuter framtidstro kan vara viktigare än sakfrågorna. Att Annie Lööf är populär i gruppen är ingen tillfällighet.
Vid sidan om ytterligare analys av denna väljargrupp bjuder detta avsnitt av Väljarpodden också på panelens syn på partiledarna – var passar de in i den här uppdelningen? Och så spekulerar Markus Uvell kring vad som kommer att ske efter valet. Hur länge kan egentligen politikerna fortsätta att ägna sig åt att bara beskriva de problem Sverige står inför utan att göra något åt dem?
Detta och mycket mer i Väljarpodden avsnitt nummer tre som du kan lyssna på här.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt