Sedan dess har partiet återkommande krävts på besked om vem som ska skriva vitboken, och i onsdags kunde Kvartal berätta att det är Tony Gustafsson, idéhistoriker vid Uppsala universitet, som fått uppdraget. Han har tidigare skrivit en rapport om kriminalpolitik på uppdrag av den konservativa tankesmedjan Oikos, som drivs av SD:s förre chefsideolog Mattias Karlsson.
I Kvartals fredagsintervju berättar Gustafsson nu att det är Sverigedemokraterna som kommer att äga rättigheterna till vitboken när han slutfört sitt uppdrag – och att partiet därmed kan se till att den aldrig ser dagens ljus. Tony Gustafsson kommer då inte själv äga rätten att publicera sina slutsatser:
– Nej, alltså jag överlåter ju rättigheterna, säger han.
Vad gör du om de inte vill publicera vitboken?
– Till att börja med blir jag sur. Och sen så, ja, i så fall så sitter de med ett manus so
Gustafsson menar att han inte kommer gå med på några önskemål om betydande ändringar.
– Om det skulle visa sig vara någonting där de verkligen har på fötterna, att det finns sakfel, då skulle jag överväga en ändring. Men inte i förhållande till helheten eller resonemangen, säger Tony Gustafsson.
Både han och Sverigedemokraterna har som målsättning att en första del av vitboken, med särskilt fokus på partiets grundande, ska publiceras före höstens riksdagsval.
För hans arbete betalar Sverigedemokraterna ett arvode på 43 500 kronor i månaden före skatt, under ett års tid.
– Det är samma lön jag har som lektor, säger han.
Han har redan hunnit läsa mycket av den litteratur som skrivits om Sverigedemokraterna, och menar att bland det bästa som skrivits hittills kommer från den antirasistiska tidskriften Expo.
– Ja, åtminstone i att det är de som försökt ta ett helhetsgrepp om SD:s tidiga historia. Det är en typ av historiografier. Det finns resonemang som är väl underbyggda, sen finns det svagare resonemang, säger Gustafsson.
Han säger att Mattias Karlsson själv har föreslagit att han borde vända sig till Expo för att få tillgång till deras arkiv, vilket han planerar att göra. Expo bekräftar för Kvartal att deras arkiv är öppet för forskare och välkomnar Tony Gustafsson att höra av sig.
Han beskriver uppdraget med vitboken som ”en akademisk harakiri”, som kan få stor negativ betydelse för hans karriär.
– I stunder är jag naturligtvis orolig, det är minerad mark. Men samtidigt har jag fortfarande kvar en del förhoppningar om att akademin har ett utrymme för det här. Jag tänker: ”Vad är det värsta som kan hända?” Ja, då kan man väl ta och göra något annat med sitt liv, säger Tony Gustafsson.
Kvartals fredagsintervju publiceras på fredag klockan 13.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt