Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Brev till en lärarstudent

Av Johan Wennström | 20 februari 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 28 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Som enskild lärare behöver du hitta ett sätt att förhålla dig till det korsdrag som flera olika aktörers viljor och intressen skapar i skolan, och som driver lärare mot att överge kunskapsförmedling som mål. Fråga dig själv vad ditt läraretos är, skriver Johan Wennström, som forskar på den svenska skolpolitiken.

Som enskild lärare behöver du hitta ett sätt att förhålla dig till det korsdrag som flera olika aktörers viljor och intressen skapar i skolan, och som driver lärare mot att överge kunskapsförmedling som mål. Fråga dig själv vad ditt läraretos är, skriver Johan Wennström, fil dr i statsvetenskap som forskar på den svenska skolpolitiken.

Få har kunnat missa den skoldebatt som har förts i Kvartal och andra medier. Den här artikeln är dock inte ännu ett inlägg i denna debatt, utan en syntetisering av min och andras forskning som i första hand vänder sig till dig som utbildar dig till lärare eller precis har blivit färdig och är på väg ut i skolan. Den är tänkt att väcka frågor av ett slag du sannolikt inte har ställts inför under din lärarutbildning men som du med all säkerhet kommer att behöva brottas med i din yrkesgärning, åtminstone om du har lämnat lärarutbildningen med en vilja och förhoppning att förmedla ämneskunskaper på gymnasie- eller grundskolenivå till elever i den åldern.

Minst lika viktigt att komma fram till är hur du som enskild lärare, utan att frångå skolans

Läs mer Visa mindre