Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Sommarens hetaste boktips från Kvartal Kultur

Illustration: Hans von Corswant

Du är vad du läser, så varför inte läsa om en rockstjärna i sommar? Kvartal Kultur bjuder på boktips från Guns N’ Rosestrummisen Matt Sorums biografiskrivare Leif Eriksson, entreprenören Patrik Wahlén, Lapo Lappin, Katarzyna Tubylewicz, Marika Lagercrantz och Ola Wong.

Av Ola Wong | 22 juni 2024
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Patrik Wahlén

Entreprenören Patrik Wahlén tipsar om försvunna miljardärer, Netflix-management och desinformation.

The missing billionaires: A guide to better financial decisions (John Wiley & Sons, 2023)

Av Victor Haghani och James White.

En fascinerande och välskriven bok om kapitalförvaltning. De första kapitlen är intressanta för samhällsengagerade läsare, då de belyser frågor om ekonomisk ojämlikhet och tillväxt. Författarna visar att relativt få familjer lyckas bevara sina förmögenheter över generationer, ofta på grund av dåliga investeringsbeslut och överdriven konsumtion. Trots att boken bitvis tyngs av avancerad matematik och finansiell teori, är den definitivt värd att läsa för alla som vill fatta bättre investeringsbeslut och få en djupare förståelse för ekonomiska mekanismer. 

No rules rules: Netflix and the culture of reinvention (Ebury Publishing, 2020)

Av Reed Hastings och Erin Meyer.

En fängslande bok som ger en inblick i Netflix unika företagskultur. Författarna beskriver hur företagets framgång bygger på radikal ärlighet, högt förtroende och frihet för anställda att fatta egna beslut. Netflix betonar även vikten av att rekrytera toppresterande medarbetare och erbjuda dem marknadens bästa kompensation. Ledarskapet och kulturen på Netflix är ofta av det oväntade slaget och utmanar traditionella föreställningar om hur framgångsrika företag fungerar. En inspirerande läsning för alla som är intresserade av innovativ företagskultur och ledarskap.

Marionetterna: En berättelse om världen som politisk teater (Norstedts, 2023) 

Av Ingrid Carlberg.

En fascinerande bok som utforskar maktspelet på den globala scenen. Carlberg skildrar hur politiska ledare agerar som marionettspelare, där intriger och strategiska allianser spelar en central roll. Vi lever i en tid då trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar blivit vardag, och gränsen mellan lögn och sanning blir diffus. Genom historiska och nutida exempel ger boken en djupare förståelse för dessa krafter. En tankeväckande och berikande läsning. Om du uppskattade Marionetterna så kan jag rekommendera Trollkarlen i Kreml av Da Empo.

[Transparens: Patrik Wahlén har investerat i Kvartal.]

Katarzyna Tubylewicz 

Kulturjournalisten och Polens tidigare kulturattaché i Stockholm Katarzyna Tubylewicz tipsar om erfarna danska kvinnor, Bulgakov och kärlek över generationsgränser.

Suzanne Brøgger: samtalsmemoarer (Norstedts, 2020)

Av Alf Van Der Hagen, översättning Staffan Söderblom. 

”Att slå ned blicken är som en inre burka. Det är ett sätt man socialiseras på, i synnerhet som kvinna. Men det har jag aldrig lärt mig.” Dessa ord sammanfattar Suzanne Brøggers livsfilosofi. Hon har mod, humor, bildning och integritet och det är befriande att läsa denna kvinnofrigörelsens ikon när hon kritiserar nypuritanism. Brøgger tar aldrig på sig en offerkofta, inte ens då då hon berättar om hur hon som fjortonåring introducerades till kärlekens konst av en mer än dubbelt så gammal diplomat. Hon ifrågasätter, hon tvivlar och hon är så klok och levande. Det är helt enkelt mycket värt att lyssna på mogna och erfarna kvinnor. Särskilt om de kommer från Danmark. Alf Van Der Hagen bevisar dessutom att en intervju kan förvandlas till ett briljant berättat litterärt reportage.

Mästaren och Margarita (Norstedts, 2010)

Av Michail Bulgakov, översättning Lars Erik Blomqvist.

Borde man läsa ryska klassiker under krigstid? Det är en angelägen fråga. Bulgakovs satir om den sovjetiska statens totalitarism var dock så vass att hans mästerverk publicerades i en ocensurerad version först många år efter författarens död; han skulle aldrig vara Putins apologet. På många sätt innehåller boken allt en modern läsare kan önska sig: en fängslande och actionfylld historia, underhållande humor, magisk realism på en nivå som får dagens fantasy att verka platt och begränsad, ett traktat om varats natur, en otroligt vacker kärlek, en omstörtande tolkning av kristendomens läror och en ganska aktuell varning för olika former av ideologiskt hyckleri. Detta är världens mest filmiska roman men blir aldrig bra på film (trots många försök), den bara måste läsas.

The only story (Jonathan Cape, 2018)

Av Julian Barnes.

”Would you rather love the more, and suffer the more; or love the less, and suffer the less? That is, I think, finally the only real question.”

Paul är 19 år gammal och studerande, Susanne är 30 år äldre och hemmafru med två barn. Det är 1960-tal. Ja, det är en till roman om en smärtsam kärlek som bryter mot alla konventioner, man kan säga att det finns många sådana böcker. Denna är dock unik, skriven i en så vacker och lapidarisk prosa att varje mening känns viktig och berör.

Lapo Lappin

Kulturjournalisten Lapo Lappin tipsar om spökskrivarthriller, filosofi och gravidpoesi.

Kungen av Nostratien (Wahlström och Widstrand, 2024)

Av Tony Samuelsson.

Sveriges mest kända deckarförfattare tar hjälp av en ung spökskrivare för att fixa till sitt manusutkast. Låter bekant? 

När den bästsäljande författaren Göran Frid lämnar in sitt sista manus till förlaget, upptäcker man att bitar av berättelsen har försvunnit. En spökskrivare får i uppgift att fylla i dessa ”slukhål” men anar att det finns ett djupare mysterium bakom dem. ”Spökkapitel” kallade den italienska författaren och filosofen Umberto Eco episoder som utelämnas i en skönlitterär text men som hjärnan fyller i automatiskt. Kungen av Nostratien påminner en del om Ecos filosofiska thrillers, blandat med gammal hederlig svensk arbetarlitteratur. (Och kanske även lite spökhistoria?)

Why: The purpose of the universe (Oxford University Press, 2023)

Av Philip Goff.

Den engelske filosofen Philip Goff har blivit en fixstjärna i samtida engelskspråkig filosofi. I sin tidigare succé Galileos misstag argumenterade han för att den moderna vetenskapen glömde någonting när den beskrev världen som ett matematiskt system: Upplevelsen. Därför är det mänskliga medvetandet, som inte passar in i denna matematiska beskrivning, ännu idag en gåta för naturvetenskapen. Nu är Goff tillbaka med ännu större frågor: Vad är meningen med livet? Måste man tro på Gud för att se en mening med vår plats i kosmos?

Goff har en rolig och tydlig stil, där livets allra största frågor vävs samman med anekdoter från hans uppväxt i Liverpool. Finns svaret på medvetandets gåta redan på universums lägsta nivå, det vill säga kvarkar och atomer? Eller kanske har universum som helhet ett medvetande, som kan tillgodose en övergripande mening med alltet utan att blanda in Gud. Goffs slutsatser är ofta djärva och inte sällan rent förbluffande. Men de är alltid noga argumenterade och väl underbyggda.

Havandeskapet (Syster Enbär, 2024)

Av Alva Dahl.

Poeten Alva Dahl följer sin graviditet och födsel genom att skriva korta prosadikter för varje dag. Här blandas längtan och förtvivlan, det kroppsliga och det andliga. Dahls lyrik är subtil, där lek med språket öppnar sig upp mot det oändliga. 

Leif Eriksson

Leif Eriksson är författare till en rad självbiografier, bland annat Matt Sorums självbiografi Mitt liv med Guns N’ Roses, Velvet Revolver och The Cult. Han är också korrläsare för Kvartal.

Saker och ting som barnbarnen borde veta (Reverb, 2008)

Av: Mark Oliver Everett.

När Mark Oliver Everett är 18 hittar han sin far död och likstel i föräldrarnas sovrum. Mamman och systern är vid tillfället bortresta. Då Mark ändå försöker göra hjärt-lungräddning, slår det honom att det är första gången i sitt liv han har fysisk kontakt med sin far, den kände kvantfysikern Hugh Everett III. Systern Liz har dessförinnan gjort det första i en lång rad av självmordsförsök. Få självbiografier har tydliga litterära kvaliteter. Det här är en av dem. Mark Oliver Everett, mer känd som Mr. E och frontman i rockbandet Eels, berättar med svart humor om sin svåra uppväxt, sina depressioner, sina galna flickvänner och sin skakiga resa i musikbranschen.

Reckless: My life as a pretender (Ebury Press, 2016)

Av Chrissie Hynde.

Vissa människor lyckas alltid befinna sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Chrissie Hynde är en sådan person. Det är oavlåtligt fascinerande att följa henne på resan från amerikanska Mellanvästern till punkscenen i London och bildandet av bandet The Pretenders. Hon skriver skarpt och underhållande om legendariska människor hon mött och mörkret i form av droger och för tidig död.

Det är en stor utmaning att som kvinna lyckas i den mansdominerade rockbranschen. Chrissie Hynde är kanske den coolaste av dem alla – i skarp konkurrens med Patti Smith och Kim Gordon, som båda också skrivit mycket läsvärda självbiografier: Just kids och Girl in a band.

Ziggyology – A brief history of Ziggy Stardust (Ebury Press, 2013)

Av: Simon Goddard. 

Det här är något så ovanligt som en biografi över en fiktiv person – eller snarare rymdvarelse. Ziggy Stardust var ju David Bowies kanske mest kända alter ego, och genom Ziggy lyckas Simon Goddard berätta Bowies livshistoria från en oväntad vinkel med hjälp av kosmologi, idéhistoria och mängder av kulturhistoriska referenser. Det blir ett slags kollage som påminner om Brett Morgens associationsrika Bowie-film Moonage daydream från 2022 och får sin slutpunkt i Ziggys död på Hammersmith Odeon i London den 3 juli 1973.

Ola Wong

Ola Wong rekommenderar kärlek i Danmark och i Hitlertyskland samt en kinesisk scifi-dystopi.

Kvinna sedd bakifrån (Wahlström & Widstrand, 2022)

Av Jesper Wung-Sung.

För alla som har varit eller är i en relation med någon som är besatt av sitt jobb, eller som själv är det, är detta en bok att vila i.

Kärlekshistorien mellan den på ytan alldagliga Ida Ilsted och konstnären Vilhelm Hammershøi skildras vackert av den danske författaren Jesper Wung-Sung. Man vill aldrig sluta titta på Hammershøis konst efter den! – och kvinnan som visar sin nacke får ett namn.

Jesper Wung-Sungs farfarsfar kom för övrigt från Kina till Danmark, där han ställdes ut som en attraktion i den ”kinesiska” delen av nöjesfältet Tivoli i Köpenhamn. Där träffade han bageribiträdet Ingeborg. Den historien skildrar Jesper Wung-Sung i boken En anden gren som vann det danska litterära priset De gyldne laurbær. 

Tid att älska dags att dö (Bonniers, 1960).

Av Erich Maria Remarque.

Kriget har börjat vända i Ukraina, en frontsoldat återvänder hem på permission, och möter en kvinna som skakar honom ur den ”vanemässiga ansvarslöshet” som hela nationen blivit inkapslad i. Nej, det är inte Putins Ryssland jag pratar om, även om det är omöjligt att inte göra jämförelsen när man läser Erich Maria Remarques krigsroman från Hitlertyskland. Det tyska folk läsaren möter är korrumperat, oförmöget att skilja på lögn och sanning och i likhet med sin regim överlag otrevliga och brutaliserade. Avvikarna lever i skräck för säkerhetstjänsten och angivare, som finns överallt. Men de flesta stöttar Hitler eller utgår för att hans välde ska vara för evigt: ”Sådant kallas för modernt politiskt tänkande … Vi har inget ansvar”, säger en karriärist inom nazistpartiet till huvudpersonen. Det som krävdes för att tyskarna skulle återfå god moral var förlust, eftersom ”framgång är ett fruktansvärt effektivt övertalningsmedel”. Mitt i allt mörkret ger denna bok ett litet hopp om Ryssland.

Hospital (Amazon crossing, 2023)

Han Song, översatt till engelskan av Michael Berry.

Har du sett Liu Cixins tv-serie 3 body problem på Netflix och är redo för mer kinesisk science fiction? Prova Lius inspirationskälla Han Song, som även han kombinerar stora kunskaper inom teknologi, filosofi och vetenskap med en skarp och mörk blick för statlig kontroll. Jag har tidigare skrivit om Han Songs vårddystopi Hospital i essän Hälsofascismens pris. Den är ojämn men ändå helt klart värd att läsa. En märklig och bitvis fantastisk satir över medicinens tidsålder.

Marika Lagercrantz

Skådespelaren Marika Lagercrantz tipsar om nepobebisar, Pleijel och Oppenheimer samt vidareförmedlar sex barn- och ungdomstips från skådespelarna i musikalen Matilda på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm som bonus.

Kulturbarn: att växa upp i skuggan av en författare (Norstedts, 2024)

Av Åsa Beckman.

Jag har väntat på den här boken och ser fram emot att i sommar få sjunka ner i solstolen med den.

Här berättar Åsa Beckman för första gången rakt om sin egen barndom, som präglas av hennes far, författaren och poeten Erik Beckman. Med åren har hon börjat intressera sig för hur barn till författare verkar utveckla ett medberoende till sina både utlevande och känsliga föräldrar. Tidigt lär sig barnen att stötta och uppmuntra, får svårt att själva ta plats och anpassar sig för att inte störa deras skrivprocess. Samtidigt får de finna sig i att förvandlas till ”material” och se sig själva dyka upp i föräldrars böcker. De här barnen förstår en sak: att konsten är viktigare än livet.

 Sniglar och snö (Norstedts, 2023)

Av Agneta Pleijel.

Jag instämmer helt med de hyllande recensionerna. Efter en lite trög start kunde jag inte slita mig från boken.

Om jag så måste resa till Los Alamos: En dokumentärroman om atombombens skapare Robert Oppenheimer (Natur & Kultur, 2024)

Av Anita Goldman.

”Staden var en gång så hemlig att den inte fanns. Jag åkte dit eftersom jag fascinerades av berättelsen om den grupp av unga, attraktiva, intelligenta och internationella människor som mitt under brinnande världskrig och i allra största sekretess kom samman på en ökenplatå i sydvästra USA med uppdrag att framställa världens första atombomb.” Anita Goldman följer Robert Oppenheimers liv, arbete och stora kärlekshistoria med en ung radikal kvinna under ett av de hemligaste liv vi har sett.

Barn- och ungdomsbonus 

Jag spelade denna vår föreställningen Matilda the musical på Stockholms stadsteater. I pausen frågade jag mina unga musikalkollegor vad de läser och fick fullt med tips på böcker för barn och ungdomar.

Här kommer några av dem:

Erland Loe: Doppler.

Eleonor Oliphant: Mår alldeles utmärkt.

Malin Persson Giolito: Bortom allt tvivel.

Helen Stommel Olsson: Gangsterprinsessan.

Gabor Maté: Myten om det normala.

Harry Martinson: Nässlorna blomma.

*

Fler boktips kommer senare i sommar.

PS. Du har väl inte missat podden Ola Wongs bokklubbdär Kvartals kulturredaktör diskuterar aktuella och inaktuella böcker med inbjudna gäster.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.