Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Generation (Å)ngest

Unga i Sverige uppges må psykiskt dåligt. Varför är det så? Vad kan göras åt det? I en serie intervjuer och texter borrar Kvartal djupare i en av vår tids mest omdiskuterade och angelägna frågor.

Generation (Å)ngest

Unga i Sverige uppges må psykiskt dåligt. Varför är det så? I en serie intervjuer och texter borrar Kvartal djupare i en av vår tids mest omdiskuterade och angelägna frågor.

Psykisk ohälsa existerar inte i ett vakuum

Av Lotta Borg Skoglund | Samhälle
Vi kan inte sätta likhetstecken mellan lidande, psykisk ohälsa och psykisk sjukdom, och vi får inte göra misstaget att bara sänka kraven på unga med svårigheter.

Så kan vi minska hälsoklyftorna

Med Gabriel Wikström | Fredagsintervjun
– Det är en mänsklig rättighet att må bra, säger Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030, i Fredagsintervjun.

När mitt barn har tappat lusten att leva

Av Ludmilla Rosengren | Samhälle
Vad gör man som förälder när ens barn inte vill leva? Här i denna berättelse finns även handfasta tips och råd.

"Problemet har inte växt men nu pratar vi öppet om det"

Med Arne Holte | Fredagsintervjun
Professor Arne Holte är en viktig person bakom Norges jättesatsning på psykisk hälsa. Men har alla miljarder kronor lett till att befolkningen mår bättre?

Mår de unga verkligen sämre?

Av Kerstin Evelius | Samhälle
Mår de unga sämre eller inte? Det kan vara svårt att avgöra då ord som ångest kan ha olika betydelser, skriver beteendevetaren Kerstin Evelius.

"Varför söka förklaringen till något som inte finns?"

Med Christian  Rück | Fredagsintervjun
I "Generation ångests" tredje del nyanserar psykiatriprofessorn Christian Rück bilden av den växande psykiska ohälsan: "Folkhälsomätningarna visar att vi mår ungefär som vi alltid gjort".

– Jag tänkte: "Alla skulle må bättre om jag inte fanns".

Med Jonathan Lundberg | Fredagsintervjun
Panikångesten hade plågat Jonathan Lundberg under hela ungdomen. Men när tanken dök upp att alla nog skulle må bättre utan honom kom vändpunkten.

"Han kände sig ensam – på en existentiell nivå"

Med Örjan Gruden | Fredagsintervjun
Han beskrevs som killen som hade allt: Idrottstalang, utseende och vänner. Ändå tog Love sitt liv. För pappan Örjan Gruden blev frågan "varför" en besatthet.